неділя, 08 червня 2008 19:05

До повного затоплення шахти в Єнакієво залишилися лічені години

Головне завдання, яке стоїть перед штабом рятувальників, - включити водовідлив з шахти імені Карла Маркса (Єнакієво, Донецька область), оскільки залишилися лічені години до повного її затоплення, заявляє перший віце-прем"єр, керівник урядової комісії з розслідування причин і наслідків аварії на шахті Олександр Турчинов.

Про це він сказав на засіданні урядової комісії в неділю.

Турчинов зазначив, що зараз на шахті тривають наземні роботи з відновлення шахтного стовбура і його розчищення для спуску рятувальників в шахту.

За його словами, "рятувальникам вже вдалося пройти по додатковому стовбуру на відмітку 625 м - далі прохід заблоковано".

"На відмітці 700 м чути голоси людей", - підкреслив Турчинов.

За результатами засідання встановлено, що причиною виникнення потужного вибуху на шахті в Єнакієві є загазованість метаном.

Урядова комісія вирішила створити рятувальний штаб, який працюватиме цілодобово. Крім того, буде відкрито приймальню психологів МНС, які працюють з сім"ями людей, котрі опинилися під завалом.

Турчинов повідомив, що за фактом вибуху на шахті порушено кримінальну справу. "Якщо інформація буде про те, що шахта працювала і, незважаючи на заборону, давала вугілля, це вже буде питання Генпрокуратури. І, безумовно, відповідальність буде дуже суворою", - сказав він.

Водночас перший віце-прем"єр зазначив, що керівництво шахти на засіданні комісії офіційно заявило, що ніякі промислові роботи на шахті після заборони Держпромнагляду не проводилися.

За словами Турчинова, буде проведено опитування працівників шахти і постраждалих, які перебувають у лікарнях (три людини перебувають у Донецькому опіковому центрі, ще дві в лікарнях Єнакієва).

Турчинов назвав вибух на цій шахті наймасштабнішим в історії української вугільної промисловості. "За масштабами - таких вибухів ветерани-шахтарі не пам"ятають", - сказав він.

Перший віце-прем"єр зазначив, що вже зараз можна сказати, що шахта "навряд чи працюватиме далі". Проте це може відбутися тільки після висновків експертів.

Нагадаємо, о 5 годині ранку на шахті імені Карла Маркса державного підприємства "Орджонікідзевугілля" стався вибух. У цей момент під землею знаходилися 37 гірників - їхня доля не відома.

Вибухом пошкоджено наземні споруди, постраждали п"ять працівників, шахти, що знаходилися на поверхні, над стовбуром по підйому людей. Їх госпіталізували з опіками.

Внаслідок вибуху з ладу виведено стовбур N2 з підйому людей, телефонний підземний зв"язок, порушено комунікації, пошкоджено обладнання в двох стовбурах.

Робота на шахті була припинена за кілька днів до аварії у зв"язку з виявленими порушеннями. З цієї причини під землею пеербувала мінімальна кількість людей, необхідна для ремонтних робіт.

Всього в Донбасі була припинена робота близько 20 шахт. Це було пов"язано з аварією на шахті "Краснолиманська" 23 травня, внаслідок якої загинули 11 гірників, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «До повного затоплення шахти в Єнакієво залишилися лічені години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути