вівторок, 26 лютого 2008 09:23

До липня американський контингент в Іраку налічуватиме близько 140 тисяч солдатів

Після виводу з Іраку до липня поточного року п"яти армійських бригад, американський контингент там нараховуватиме близько 140 тисяч осіб. Про це повідомив глава Оперативного управління Комітету начальників штабів ЗС США генерал-лейтенант Картер Хем.

Він визнав, що в Іраку перебуватиме на вісім тисяч солдатів більше, ніж у січні 2007 року, коли президент Буш наказав відправити до цієї країни підкріплення чисельністю 21,5 тисячі армійців і морських піхотинців із завданням спробувати знизити рівень міжконфесійного насильства.

Як роз"яснив Хем, разом з бойовими частинами до Іраку в першій половині минулого року були направлені – і Пентагон старався даний факт занадто не афішувати – штабісти, зв"язківці, підрозділи тилового забезпечення, військові поліцейські та навіть тюремні охоронці.

Передбачалося, зокрема, що в міру проведення операцій з ліквідації терористів "Аль-Каїди", а також шиїтський і сунітських бойовиків, істотно зросте число заарештованих. За рахунок цих підрозділів загальна чисельність підкріплення зросла до 30 тисяч осіб, а всього контингенту – майже до 165 тисяч.

У вересні минулого року Буш оголосив, що "поліпшення обстановки" в Іраку дозволяє повернути на батьківщину до липня 2008 року п"ять бойових армійських бригад з 20 дислокованих і три батальйони морпіхів. Але він нічого не сказав про допоміжні підрозділи, і Пентагон дотепер утримувався від коментарів на цю тему.

Ремарки Хема в понеділок вперше прояснили ситуацію. Поки з Іраку виведена лише одна армійська бригада. У березні за нею виведуть другу.

На запитання журналістів, чи є надія на повернення цього року додому і допоміжних частин, генерал відповів, що потреба в їхній присутності там поки що зберігається. Хем також дав зрозуміти, що подальше зменшення кількості бойових бригад в поточному році залишається під питанням, хоч і "очікується в цілому".

За його словами, все залежатиме від того, які рекомендації подасть у квітні президентові Бушу командувач американськими військами в Іраку генерал Девід Петреус. Останній вже публічно висловився за "паузу" в процесі виведення військ, щоб краще оцінити ефективність іракських сил безпеки в умовах скороченої присутності американських солдатів, передає ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «До липня американський контингент в Іраку налічуватиме близько 140 тисяч солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути