Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 13:22

До Чаду вторглися суданські найманці

У середу кілька загонів добре озброєних повстанців вторглись у Чад з суданської території, передає агентство AFP. Як повідомляє уряд Чаду, найманці перетнули кордон на північ від міста Аді. Лише місяць тому бунтівники за підтримки Судану спробували повалити президента Чаду Ідрісса Дебі, що прийшов до влади збройним шляхом у 1990 році.

Зараз Дебі перебуває в Сенегалі, де він мав намір підписати мирну угоду з суданським президентом Омаром аль-Беширом. Зустріч повинна була відбутися ще в середу, проте аль-Бешир уник її, пославшися на нездужання. Судан зацікавлений в тому, щоб ослабити сусідню країну і мати можливість вільно діяти в Дарфурі – провінції на кордоні з Чадом. У 2003 році в регіоні спалахнуло повстання, яке уряд придушив за допомогою жорстоких каральних акцій. У січні 2008 року до Дарфуру були направлені миротворці ООН, проте лютневі події відстрочили їх прибуття.

На початку лютого в Чаді сталися криваві зіткнення військових з повстанцями – бої із застосуванням важкого озброєння і техніки розвернулись у столиці та біля президентського палацу. Тоді урядовим військам вдалося відбити напад, проте бунтівники заявили, що готують контрнаступ.

Чад – колишня французька колонія в центральній Африці, що добилася незалежності в 1960 році. З 2005 року повстанці періодично організовують акції проти уряду. У квітні 2006 року представники Об"єднаного фронту за зміни, охочі сформувати тимчасовий уряд і провести "достовірно демократичні" вибори, вже штурмували столицю, але їх атаку вдалося відбити, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «До Чаду вторглися суданські найманці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути