пʼятниця, 09 лютого 2018 20:24

Для колишніх агентів КГБ оприлюднення інформації було б очищенням - архівіст

Для колишніх агентів КГБ оприлюднення інформації було б очищенням - архівіст
Ігор Кулик: Для колишніх агентів оприлюднення інформації було б своєрідним очищенням. Фото: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

Нам бракує розуміння, що радянське минуле - це не тільки безкоштовна медицина і ковбаса за 2,2 рублі. Треба показати всі жахіття тоталітаризму.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів архівіст Ігор Кулик.

"Реакція суспільства на інформацію про співпрацю публічних людей із КГБ не була б такою осудливою, як хотілося б. З іншого боку, без підтримки й тиску громадськості у 2015 році не вдалося б прийняти Закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", що відкрив архіви КГБ для всіх. В Україні величезна кількість сімей постраждала від Голодомору й репресій, були депортовані. Люди хочуть знати, що відбувалося з їхніми родичами. З кожним роком кількість таких зростає. Бували випадки, коли в архів приходили люди, які ніколи не бачили своїх батьків. Уперше знаходили їхні фото, робили копії. Дедалі більше людей перестають сприймати історію Радянського Союзу як щось світле й віддалене, - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці не зможуть вільно працювати у польських архівах

За словами експерта, коли ухвалювали Закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" доводилося чути різне.

"Наприклад, що може розпочатися війна між тими, хто доносив, і тими, на кого доносили. Адже у всіх є нащадки. Це побоювання не підтвердилось. Ще застерігали: не варто оприлюднювати документи, бо вони містять інформацію, яка збиралася нечесним шляхом, і може бути неправдивою. Але це всі чудово розуміють".

Громадяни можуть прийти в архів і особисто переконатися, де правда, а де брехня.

"Це позбавляє можливості маніпулювати думкою як окремої людини, так і суспільства. Та й для колишніх агентів оприлюднення інформації було б своєрідним очищенням. Думаю, людей, які співпрацювали з КГБ, це мучило протягом багатьох років" - пояснює Ігор Кулик.

"Поламано певні стереотипи. Наприклад, уявлення про те, що архів — це щось велике, страшне, вкрите пилюкою. Виявилося, що це дружня до людини установа. Приміром, можна вільно і безкоштовно копіювати необхідні документи" - додає він.

Велике інтерв'ю з Ігором Куликом читайте у журналі "Країна" 8 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Для колишніх агентів КГБ оприлюднення інформації було б очищенням - архівіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути