вівторок, 19 січня 2021 18:31

Держлікслужба намагається підмінити державні пріоритети інтересами аптечних мереж

Держлікслужба намагається підмінити державні пріоритети інтересами аптечних мереж
Держлікслужба хоче, щоб право торгувати ліками через інтернет залишилося виключно за монополістами фармацевтичного ринку - Охрименко. Фото: Facebook

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розробила досить дивний проєкт Постанови Кабінету міністрів. Документ повністю змінює смислове наповнення прийнятого восени торік закону про дистанційну торгівлю і поштову доставку медичних препаратів.

На цьому акцентують увагу провідні українські експерти. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вказує на пункт 184-13 пропонованих змін, відповідно до якого Держлікслужба пропонує обмежити онлайн-торгівлю лікарськими засобами для ліцензіатів і споживачів територіально-адміністративними кордонами кожної конкретної області України.

"Закон має на абсолютно іншу мету - за допомогою інтернет-торгівлі надати людям можливість знаходити і купувати необхідні, відсутні в їх областях, ліки в інших регіонах. Крім того, за рахунок появи ринкової конкуренції люди повинні отримати право порівнювати ціни і економити на купівлі ліків. У цьому ж випадку Держлікслужба хоче обмежити територіальними межами кожної конкретної області право споживача на вибір потрібних і більш дешевих препаратів. Ми спостерігаємо чергову спробу аптечних монополістів відіграти незручний прогресивний закон, не допустити появи конкурентів і зберегти практику цінового диктату за допомогою монопольних змов на ринку", - вважає Карасьов.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко акцентує увагу на ще одну не менш одіозну нормативну ідею Держлікслужби - у пункті 184-2 про дозвіл торгувати ліками онлайн виключно тим ліцензіатам, які не менш як 2 роки до цього торгували препаратами через стаціонарні аптеки. Більше того, отримати ліцензію на онлайн-торгівлю зможуть лише ті з них, які мають понад 10 стаціонарних аптечних пунктів.

"Простіше кажучи, Держлікслужба хоче, щоб право торгувати ліками через інтернет залишилося виключно за монополістами фармацевтичного ринку. Цей пункт дозволить аптечним олігархам позбутися і від дрібних стаціонарних конкурентів, які зазіхають на їх шматок пирога. Зрозуміло, що про появу нових і вже чинних операторів електронної торгівлі ліками говорити не доводиться. Економічні інтереси олігархів не терплять конкуренції", - констатує експерт.

Ексвіцепрем'єр-міністр України Павло Розенко констатує, що проєкт урядової постанови авторства Держлікслужби має ряд інших дрібних "шпильок", про які можуть боляче вколотися потенційні оператори онлайн-торгівлі лікарськими засобами на момент ліцензування.

"Взяти до прикладу вимога Держлікслужби надавати претендентам на онлайн-торгівлю ліками укладений договір з поштовим оператором. Хочу запитати - а на якій підставі поштові оператори укладатимуть договір з потенційним суб'єктом господарювання, у якого ще немає ліцензії на право здійснювати відповідну діяльність? Дивує ще один більш ніж дивний пункт, який вимагає від поштових перевізників вологого прибирання транспортного засобу, що перевозиться ліки, з використанням дезінфікуючих засобів не рідше одного разу в зміну. Невже в Держлікслужбі не розуміють, що чистота автомобіля, що в дорозі при різних погодних умовах, не залежить від кількості вологих прибирань? Та й хто перевірятиме цю вимогу, які стандарти чистоти? На мій погляд, усе це робиться навмисне з метою поховати ідею цивілізованого ринку дистанційної торгівлі ліками в зародку, зберігши повний контроль за виробництвом, формуванням цін і роздрібною торгівлею за власниками великих аптечних мереж", - вважає експерт.

У вересні 2020 року, Верховна рада в другому читанні прийняла закон, яким вносяться зміни до статті 19 Закону України "Про лікарські засоби" щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі медичними препаратами.

Закон дозволяє компаніям, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, здійснювати електронну роздрібну торгівлю, за винятком окремих категорій ліків, а також організовувати і здійснювати доставку препаратів кінцевим споживачам із залученням поштових операторів.

Зараз ви читаєте новину «Держлікслужба намагається підмінити державні пріоритети інтересами аптечних мереж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути