Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2007 12:34

Демонстрантів в Косово вбивали простроченими резиновими кулями

При розгоні протестної демонстрації сепаратистського руху косовськіх албанців "Самовизначення" 10 лютого спецназівці румунського контингенту поліції ООН в Косово застосовували гумові кулі, термін придатності яких давно закінчився, заявив в середу вечером в Пріштіні комісар поліції ООН в Косово Річард Монк.

Комісар поліції уточнив, що румунські поліцейські використовували гумові кулі типу RB1 1991 року випуску, термін придатності яких - три роки.

"Виробники обмежують термін придатності гумових куль через те, що з часом гумова оболонка твердне, і ризики застосування таких боєприпасів істотно підвищуються", - пояснив Річард Монк.

Косовськая і міжнародна поліція застосувала спеціальні засоби, аби запобігти нападові натовпу, що виступав проти плану міжнародного посередника на переговорах по статусу Косово Марті Ахтісаарі, на будівлі місцевих місій ООН, ОБСЄ, Євросоюзу, а також урядових будівель. Поранення і отруєння сльозоточивим газом отримали 82 демонстранти, двоє з яких пізніше померли, а також вісім поліцейських.

Тоді смерть двох активістів албанського націоналістичного руху "Самовизначення" викликала серію відставок в керівництві Косово. Свої пости залишили міністр внутрішніх справ в перехідному уряді Косово Фатмір Реджепі, звинувачений в жорстокому розгоні демонстрантів, і прес-секретар президента автономії Ульпіана Льама.

Керівництво місії ООН в Косово висловило співчуття, що румунські власті не прийняли до уваги прохання міжнародних представників в Косово залишити згаданих осіб у Пріштіні для того, щоб вони продовжили надання свідчень слідчим органам, повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Демонстрантів в Косово вбивали простроченими резиновими кулями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути