вівторок, 03 червня 2008 12:58

Демократи США завершують свій передвиборчий марафон

Демократи США завершують свій передвиборчий марафон
Претенденти на президентський пост від Демократичної партії США Хіларі Клінтон і Барак Обама завершують свій передвиборчий внутріпартійний марафон. У вівторок в штатах Південна Дакота і Монтана відбудуться останні праймеріз, що офіційно завершують "сезон" первинних виборів.

Сенатор від штату Іллінойс Барак Обама явно випереджає свою суперницю, що дало можливість аналітикам вже зараз почати дискусію щодо того, коли саме колишня перша леді США оголосить про свій вихід з боротьби. Сама сенатор від штату Нью-Йорк не робить ніяких заяв, окрім передвиборних.

Проте з джерел в її штабі відомо, що на вечір вівторка у колишньої першої леді США запланований "загальний збір" в її будинку в Чаппакуо (штат Нью-Йорк). Туди прямують не тільки основні радники, але і сама Клінтон, яка під час гонки жодного разу не відхилялася від "передвиборного" маршруту і завжди проводила вечір праймеріз в одному з штатів, де проходило голосування.

У штабах обох претендентів визнають, що і в Південній Дакоті, і в Монтані перемогу здобуде Обама, що дозволить йому збільшити відрив від суперниці і ще більше наблизитися до заповітної мети - отримання в цілому 2118 голосів делегатів і суперделегатів. Саме стільки потрібно набрати претендентові від Демократичної партії, щоб гарантовано бути визнаним єдиним кандидатом на загальнопартійному з"їзді, який пройде в серпні цього року в Денвері (штат Колорадо).

В даний час Обама має 2076, а Клінтон - 1917 голосів. Перемога на праймеріз в двох останніх штатах дасть можливість сенаторові отримати не всі необхідні голоси, оскільки "на кону" буде тільки 31 голос делегатів.

Але, як вважають аналітики, ці праймеріз можуть дати "ефект доміно", тобто змусять дуже швидко ухвалити рішення суперделегатів, які ще не визначилися, - заслужених членів Демократичної партії, більшість з яких, швидше за все, вважатимуть за краще підтримати Обаму.

Все це вже зараз примушує засоби масової інформації США виступати з прогнозами щодо того, коли саме Хіларі Клінтон оголосить про свою поразку. Одні стверджують, що це може відбутися вже у вівторок увечері, коли стануть відомі підсумки праймеріз в Південній Дакоті і Монтані. Інші, як наприклад, газета New York Times, виступають з прогнозом, що заява колишньої першої леді США може послідувати "протягом поточного тижня".

Масла у вогонь підлив в понеділок колишній президент США Біл Клінтон. Виступаючи в рамках передвиборної кампанії своєї дружини в Південній Дакоті, він відзначив, що це "можливо, останній день, коли я беру участь в такого роду кампанії". Це також було сприйнято як підтвердження наміру сенатора від штату Нью-Йорк вийти з передвиборної гонки, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Демократи США завершують свій передвиборчий марафон ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути