Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 12:06

Далай-лама пообіцяв піти у відставку заради миру у Тибеті

Далай-лама заявив, що якщо виступи проти китайського правління в регіоні супроводжуватимуться насильством, то у нього не залишиться вибору, окрім як піти у відставку. Він підтвердив, що виступає за автономію Тибету у складі Китаю, а не за його незалежність, повідомляє британський телеканал Sky News.

Далай-лама наголосив, що він не може контролювати акції проти китайського правління у Тибеті, повідомляє агентство France Presse. Він закликав Тибет відмовитися від насильства і жити мирно разом з китайцями.

Раніше прем"єр-міністр КНР Вень Цзябао звинуватив Далай-ламу у тому, що він є натхненником масових виступів у Тибеті. За словами Цзябао, глобальні протести проти Олімпіади у Пекіні були також організовані урядом Тибету у вигнанні.

"Все це ще більше показує, що постійні твердження кліки Далай-лами про те, що вони добиваються не незалежності, а мирного діалогу, є ні що інше, як брехня", - стверджує китайський прем"єр.

У ході зіткнень протестуючих з китайськими силами безпеки в адміністративному центрі Тибету Лхасі загинули від 10 (китайські джерела) до 100 осіб (джерела Тибету). Раніше представник Далай-лами назвав акції протесту "спонтанним явищем" і закликав припинити насильство.

Радикальні прихильники незалежності Тибету критикують Далай-ламу за заклики до ненасильства, стверджуючи, що духовний лідер буддистів Тибету "йде не в ногу з своїм народом".

До переходу Тибету під управління КНР, цей регіон був теократичною державою, а Далай-лама був його світським і духовним главою. 2001 року були проведені вибори до парламенту Тибету у вигнанні, який вибрав уряд у вигнанні. Відтоді Далай-лама вважається таким, що пішов у відставку з політичних постів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Далай-лама пообіцяв піти у відставку заради миру у Тибеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути