Ексклюзиви
пʼятниця, 30 травня 2008 21:02

ЦРУ заявляє про розгром "Аль-Каїди" в Іраку

"Аль-Каїда" практично розгромлена в Іраку і Саудівській Аравії, а в інших регіонах пішла в оборону. Про це заявив директор ЦРУ Майкл Хейден. Тепер в гальмуванні "прогресу" в Іраку звинувачують Іран.

За його словами, ЦРУ як і раніше має можливість ліквідувати або захопити членів керівництва "Аль-Каїди", і "від цього їм неспокійно - навіть тим, хто ховається в найнадійніших укриттях в районі афгано-пакистанской межі", повідомляє Бі-Бі-Сі.

Висловлювання Хейдена здивували спостерігачів своїм оптимізмом. Вони прозвучали менш через рік після того, як ЦРУ попередило про відродження "Аль-Каїди".

У інтерв"ю газеті Washington Post Хейден сказав, що успіхів у боротьбі з тероризмом досягнуто і в районі афгано-пакистанского кордону. Вважають, що лідер "Аль-Каїди" Усама бін Ладен ховається саме там.

Директор ЦРУ відзначив, що затримання або ліквідація Усами бін Ладена і його заступника Аймана Завахирі залишається одному з головних завдань його відомства.

Проте Майкл Хейден попередив, що не можна впадати в самозаспокоєність, оскільки ситуація може змінитися.

Хейден відзначив, що ідеологія джихаду втрачає підтримку серед мусульман, і сказав, що повстання в Іраку перетворюється "все більше і більше на війну "Аль-Каїди" проти іракців".

Майкл Хейден високо оцінив бойові якості іракської армії, яка бореться з екстремістами.

Проте він попередив, що прогрес в Іраку гальмується втручанням Ірану. Вашингтон звинувачує Тегеран в тому, що він фінансує, озброює і здійснює бойову підготовку повстанців.

"Це політика іранського уряду, схвалена на вищому рівні цього уряду, - сприяти вбивству солдат з американських та інших коаліційних сил в Іраку", - сказав Майкл Хейден.

Всього два роки тому ЦРУ повідомило, що "Аль-Каїда" ефективно використовує війну в Іраку для своєї пропаганди. Зараз же Хейден сказав, що ця організація програє "битву за серця і уми" в ісламському світі.

А майже місяць тому рахункова палата США заявила, що міжнародне терористичне угрупування "Аль-Каїда" відновило свої можливості і може знов завдати удару по США.

Зараз ви читаєте новину «ЦРУ заявляє про розгром "Аль-Каїди" в Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути