Ексклюзиви
четвер, 06 грудня 2007 09:02

ЦРУ заборонили вдаватися до жорстких методів допиту

Американські законодавці вирішили заборонити співробітникам ЦРУ вдаватися до крайніх методів допитів. Члени погоджувальної комісії, що усувають розбіжності у варіантах законопроекту про фінансування розвіддіяльності в 2008 фінансовому році, прийнятих сенатом і палатою представників, вчора дійшли згоди зобов"язати ЦРУ застосовувати тільки такі методи допиту, які дозволені військовим. Про це повідомили помічники законодавців, що беруть участь у диспутах.

За їхніми словами, подібне рішення напевно викличе незадоволеність Білого дому і буде ветоване президентом Джорджем Бушем, який улітку своїм виконавчим розпорядженням дозволив ЦРУ вдаватися до "посилених методів допиту", що виходять за рамки тих, які викладені в армійському польовому статуті від 2006 року.

Чинне в країні законодавство забороняє жорстоке, нелюдяне і принижуюче гідність поводження з тими, хто знаходиться в руках американських військових або спецслужб, включаючи ЦРУ. Проте директор ЦРУ Майкл Гейден, виступаючи у вересні в Раді з міжнародних відносин в Нью-Йорку, заявив, що не вважає, що його підопічні повинні слідувати правилам, встановленим для військових.

У польовому статуті описано 19 допустимих методів допиту, таких як "поганий полицейський/хороший поліцейський" і "фальшивий прапор" - це коли допитуваного треба переконати в тому, що він опинився в руках дізнавачів із іншої країни. Допускається ізолювати полоненого на строк до 30 днів.

Заборонено насильницьке занурення арештантів у воду і використання психотропних засобів. Полоненого не можна бити, піддавати електрошоку, гіпотермії (охолоджуванню) або заподіювати йому іншими способами фізичний біль, роздягати догола, надягати на голову мішок, не давати їсти і пити, нацьковувати на нього собак. Тим часом крайні методи ЦРУ, які дозволив Буш, включають: примусову гіпотермію; примушення підозрюваних проводити стоячи тривалий період часу, позбавлення сну; зривання з підозрюваного сорочки, ляпаси, які заподіюють біль, але не завдають фізичної шкоди, удари в живіт, звукові і світлові маніпуляції, повідомляє NEWSru.com.

 

Зараз ви читаєте новину «ЦРУ заборонили вдаватися до жорстких методів допиту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути