середа, 14 березня 2007 11:31

Cписок семи чудес світу переглянуть

Cписок семи чудес світу переглянуть
В рамках інтернет-кампанії фонду New7Wonders Foundation мільйони людей зі всього світу подають голоси, щоб скласти новий список семи чудес світу.

Ідею кампанії запропонував канадієць швейцарського походження, кінорежисер Бернард Вебер, який, як мовиться на сайті організації, в 2001 році створив в Цюріху некомерційний фонд "для захисту спадщини людства у всьому світі", щоб нагадати людям "про знищення природи і руйнуванні рукотворної спадщини".

Голосування почалося в 2001 році, а в кінці 2005 року, група експертів залишила в списку 21 фіналіста, по одному на країну. Серед експертів був Федеріко Мейор, який 12 років очолював ЮНЕСКО, структуру ООН з культурної спадщини. Тепер він очолює комісію експертів New7Wonders.

Жителі різних країн подали, за словами організаторів, 28 млн. голосів. У фінал потрапило 21 диво, включаючи Велику китайську стіну, Тадж-Махал, афінський Акрополь, римський Колізей, місто інків Мачу-Пікчу в Перу, стародавнє йорданське місто Петра і єгипетські піраміди Гізи.

На звання чудес претендують також британський Стоунхендж і статуї з острова Пасхи в Чилі. Деякі фіналісти, особливо Ейфелева вежа, статуя Свободи і будівля Опери в Сіднеї, здивували як експертів, так і неофітів.

Сім переможців буде названо 7 липня, тобто 07/07/07.

Метт Розенберг в числі тих, хто на about.com назвав сучасне диво іншого роду – створення держави Ізраїль. Один блогер назвав дивом німецький шоколадний торт.

"Останні три тижні я лежу на своєму газоні і не рухаюся, – написав Нік Юнг в блозі Google Earth. – Сподіваюся, супутники сфотографують мене, і всі проголосують за те, що це одне з чудес світу".

Більше двох тисяч років тому стародавні греки склали перелік найбільш вражаючих архітектурних творінь, до якого увійшли піраміди в Єгипті, бронзова статуя Геліоса на острові Родос, висячі сади Семіраміди, Александрійський маяк, Галікарнаській мавзолей, храм Артеміди в Ефесі та статуя Зевса Олімпійського, але, окрім пірамід, жодне з цих чудес не збереглося до наших днів, повідомляє ИноПресса.


Зараз ви читаєте новину «Cписок семи чудес світу переглянуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути