Ексклюзиви
вівторок, 20 березня 2007 14:32

Чотири роки війни в Іраку. На одного загиблого американця - 204 іракця

Чотири роки війни в Іраку. На одного загиблого американця - 204 іракця
Військовій кампанії в Іраку виповнюється 4 роки. Вранці 20 березня 2003 року там з"явилася бойова авіація США. Багдад та інші великі міста країни піддали масованим бомбардуванням. Кораблі американських ВМС у Персидській затоці, за першу ніч випустили по цілях більше 400 ракет. Так почалася операція "Іракська свобода".

Через півтора місяці Вашингтон оголосив про завершення активної фази бойових дій. Тоді війська США втратили склали трохи більше 100 солдат. Зараз кількість загиблих в Іраку американців - неменше 3 216. Число загиблих іракців за різними даними складає від 50 тисяч до 600 тисяч. У жовтні минулого року британський медичний журнал "Ланцет" вказав число загиблих іракців - 655 тисяч.

Перший українець загинув у Іраку на двадцятий день війни. Ним був телеоператор агенції "Рейтер" Тарас Процюк. Пізніше американці визнали помилковим обстріл готелю, де проживали іноземні журналісти.

Іракська місія України почалася 28 серпня 2003 року. Тоді на формування, підготовку і забезпечення українського миротворчого контингенту витратили 26,3 млн. грн. Українська влада посилаючи своїх військових, сподівалася отримати замовлення для вітчизняних компаній на відбудову повоєнного Іраку. Однак війна попри всі обіцянки її зачинщиків затяглася на непрогнозовані терміни.

За весь час служби в Іраку загинули 17 українських миротворців, ще один помер від серцевого нападу. Українці знаходилися в провінції Васит, що в 130 км. від Багдада. До кінця грудня 2005-го року Україна вивела свій миротворчий контингент і послала до Іраку 50 військових фахівців. Виведення українських миротворців фінансували США.

На додаток до 132 тисяч солдатів, які зараз служать в Іраку, американський уряд планує послати туди ще 22 тисячі. Тим часом, 60% американців виступають проти цієї ідеї.

За наслідками останнього соцопитування, дві третини іракців вважають, що їхня країна рухається в неправильному напрямку. І лише кожен третій житель вірить в світле майбутнє.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Чотири роки війни в Іраку. На одного загиблого американця - 204 іракця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути