Ексклюзиви
середа, 18 липня 2018 07:09

Чорний вівторок: на похоронах священика беркутівці били вірян
3

Патриарх Володимир
Фото: wikipedia.org
У день похоронів Патріарха Володимира, серед Києва виникло масове заворушення
Могила патріарха Володимира

18 липня 1995 року, у день похоронів Патріарха Володимира, серед Києва виникло масове заворушення між вірянами та працівниками спеціального підрозділу міліції "Беркут" і бійцями ВВ МВС України. Причиною протестів стала відмова поховати церковного служителя на території Софіївського собору.

Святішого Патріарха Київської і всієї Руси-України Володимира І знайшли мертвим 14 липня. Керівництво київської церкви вирішило поховати священника в Софіївському соборі. Проте віце-прем'єр-міністр Іван Курас, який займався похороном із боку влади, категорично заборонив це. Своє рішення пояснив тим, що Собор Святої Софії - історико-архітектурна пам'ятка і знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Запропонував поховати Патріарха на Байковому кладовищі. Представники Української православної церкви підтримали цю пропозицію.

У день похорон траурна процесія почала свій шлях від Володимирського собору. Але попрямувала не на Байкове кладовище, а до Софіївського собору. Там на них чекала міліція. Попри заклики церковних діячів та нардепів, правоохоронці відмовилися пропускати процесію. У відповідь на спробу прорвати кордон спецпризначенці "Беркуту" били людей гумовими кийками та пускали сльозогінний газ.

Люди почали рити могилу прямо на тротуарі, ламаючи асфальт під ворітьми. За 3 год. тіло священника засипали землею. У цей час спецпризначенці зачищали площу. Вони жорстоко били людей та шматували українські прапори.

Близько 22:00 кордон правоохоронців навколо могили зняли. Затриманих відвезли до Шевченківського районного відділку міліції. За словами ув'язнених, там застосовували тортури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За рік закрили 32 монастирі

Прокуратура Києва порушила кримінальне провадження. Слідство дійшло висновку про відсутність у діях беркутівців складу злочину. У травні 1996-го справу закрили.

Тодішній президент України Леонід Кучма заявив, що не знав про побиття людей та переклав усю відповідальність на прем'єр-міністра Євгена Марчука. Той також заперечив свою причетність.

Той день в Україні назвали "чорним вівторком".

До 3 грудня у Свято-Георгіївському храмі УПЦ (МП) у Львові перебуватимуть мощі (правиця) великомученика Георгія Побідоносця та стародавня Ікона Георгія Побідоносця. До України вони прибули з благословення Святішого Патріарха Константинополя і Нового Риму Варфоломія І і Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з монастиря Ксенофонт Святої Гори Афон.

Зараз ви читаєте новину «Чорний вівторок: на похоронах священика беркутівці били вірян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути