четвер, 26 липня 2007 11:48

Чому популярні фільми жахів

Психологи з Університету Берклі і Університету Флориди запропонували нову теорію, яка пояснює, чому люди люблять дивитися фільми жахів. До цих пір вважалося, що основною причиною популярності фільмів жахів є бажання людини випробувати сильні відчуття.

Одна з теорій свідчила, що під час перегляду стрічки глядач насправді не лякається, а лише переживає почуття приємного збудження. Інша, - що дві години страху необхідно для того, щоб в кінці фільму - незалежно від розв"язки - глядач, звільнившись від жахливого видовища і кошмарних звуків, відчув ейфорію.

Автори нової теорії вважають, що обидві версії невірні. На їх думку, люди, які люблять дивитися фільми жахів, щасливі тому, що відчувають себе нещасними. Їм просто подобається лякатися, причому найбільш страшні моменти фільму доставляють їм найбільшу насолоду. На думку дослідників, люди, які люблять фільми жахів психологічно відрізняються від тих, хто подібні фільми не любить.

Першим літературним твором в horror жахів вважається роман, написаний британським аристократом Хорасом Волполом в 1764 році, - "Замок Отранто". У 1818 році Мері Шеллі опублікувала повість "Франкенштейн", що стала класикою жанру.

Першим фільмом жахів прийнято вважати німецький "Голем", знятий режисером Паулем Вегенером в 1915 році. Першою популярною картиною цього жанру можна назвати "Кабінет Доктора Калігарі", що вийшов на екрани в 1920 році. У 1922 році в Німеччині був знятий перший фільм про вампірів - "Носферату". У 1931 році в США з"явилися перші стрічки про Франкенштейна та Дракулу.

З тих пір кіноіндустрія виготовила безліч картин такого роду. Багато дослідників відзначають, що фільми жахів часто були не просто "лякалками" - в них відбивалися приховані страхи людей перед війною, голодом, таємними громадами, злочинцями, епідеміями, інопланетянами та ін. Популярний американський письменник Стівен Кінг, в книзі "Данс-Макабр" розповів про свої погляди на жанр жахів, відзначивши: "Якщо фільми - це сни масової культури, то фільми жахів - її кошмари".

Фільми жахів є досить популярним об"єктом дослідження серед психологів. Проте інтерес до стрічок цього жанру проявляють і вчені з інших областей. Так математики пояснили мовою цифр, чому самі кращі фільми жахів - такі, як "Психо", "Той, що виганяє диявола" та "Відьма з Блер" - мали і мають до цих пір такий грандіозний успіх.

В результаті вийшла складна формула: (es+u+cs+t) у квадраті + s + (tl+f)/2 + (a+dr+fs)/n + sin x-1. Ця сума показує правильне поєднання реалізму, крові і напруженого розвитку сюжету, щоб зробити ідеальний фільм жахів. Так, виходячи з цієї формули, дослідники прийшли до висновку, що тріллер 1980 року "Сяйво" з Джеком Ніколсоном - ідеальний фільм такого жанру, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Чому популярні фільми жахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути