Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2018 20:31

Чого чекати від виборів 2019 року: думка експерта

Чого чекати від виборів 2019 року: думка експерта
Дмитро Разумков: майже половина українців не визначились з кандидатом. За цей пласт електорату будуть боротися всі політики. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Після виборів глобально ситуація не зміниться.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів політолог Дмитро Разумков.

"Шансів у опозиційних партій, які відносились до біло-блакитного табору, не багато. Прохід у другий тур для них малоймовірний. Рейтинг Порошенка упав удвічі. Раніше він мав 12 відсотків, зараз — 6. Це накопичена втома суспільства - серйозний виклик для технологів Банкової. Майже половина українців не визначились з кандидатом. За цей пласт електорату будуть боротися всі політики. Виграти вибори з тим рівнем підтримки, який у кожного з них є сьогодні, майже нереально. Справжня легітимність майбутнього президента може бути під питанням. Знову лунатимуть лозунги: "Це не мій президент, я за нього не голосував". Дуже погані тенденції для держави, яка перебуває у стані війни. Будь-які натяки на неповну легітимність президента битимуть по іміджу держави.

У Тимошенко серйозний рейтинг. Вона є кандидатом від опозиції. В українських реаліях опозиціонеру легше досягти результату. На виборах 2010-го, будучи прем'єром, вона йшла від влади, програла Януковичу.

Є Анатолій Гриценко, Андрій Садовий і ще ряд політиків право-центриського ухилу. Чи можуть вони бути альтернативою Порошенку — незрозуміло. Вони кажуть, що готові займати будь-які посади, аби тільки працювати на благо України. Але коли справа доходить до поділу портфелів, вся ця риторика сходить на нуль. Є велика вірогідність того, що вони не зможуть визначитись, хто буде єдиним кандидатом з їхнього боку.

У праворадикальних структур шансів на перемогу на президентських виборах немає. На парламентських, якщо об'єднаються, матимуть їх. Але навряд вони це зроблять. Їм треба сильний лідер і реальне бажання боротися не за маленький електорат, а за владу. Українські виборці в більшості не мають правих вподобань", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прізвища всі ті самі. Люди від них починають змучуватися - Вакарчук

За словами експерта ситуація з Блоком Петра Порошента і Народним виглядає як тандем змії і черепахи: вкусить — скину, скине — вкушу:

"Вірогідність об'єднання невелика. У кожній із цих сил є велика кількість груп впливу. Бажання Народного фронту об'єднуватися буде невеликим через низький рейтинг Порошенка. У самої ж цієї партії рейтингу немає взагалі. Але є сильні мажоритарники, які мають електорат на своїх округах.

Кандидата від Народного фронту на президентські вибори поки немає. Шанси Арсенія Яценюка і Олександра Турчинова невеликі. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман має амбіції, але поки зберігає командний стиль гри. Це дає йому більше плюсів. Міф, що він на сто відсотків - людина Порошенка, канув у лету. Має свою політичну силу, але виключно місцевого характеру - на рівні Вінниці. Розростися до масштабів державного проекту до цих виборів у неї точно не вийде. Запустити нову партію до 2019 року важко. Особливо, якщо ти йдеш від влади. Іти на вибори у 2019 році буде помилкою", - додає Дмитро Разумков.

Повне інтерв'ю з Дмитро Разумковим читайте у журналі "Країна" від 12 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Чого чекати від виборів 2019 року: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути