вівторок, 17 серпня 2010 16:05

Чиновники знищили базу даних сертифікатів якості на всі види продукції

Чиновники знищили базу даних сертифікатів якості на всі види продукції

Електронна база даних сертифікації "УкрСЕПРО" знищена, повідомив журналістів перший заступник генерального директора державного підприємства "Український науково-дослідний і учбовий центр проблем стандартизації, сертифікації і якості" (УкрНДУЦ) Сергій Доротич.

За словами начальника юридичного відділу держпідприємства Богдана Лавренюка, в середу, 11 серпня, комісія, очолювана виконуючим обов"язки гендиректора УкрНДУЦ Володимиром Стулеєм у присутності глави Держспоживстандарту Олега Поволоцького (звільненого постановою уряду того ж дня - ред.) відчинила серверну кімнату, в якій знаходився головний сервер системи сертифікації "УкрСЕПРО", після чого з апаратурою працювали невідомі люди.

"Сторонні люди прийшли об 11 годині. У присутності Поволоцького заблокували поверх, відсторонили співробітників. Після цього невідомі відкрили двері серверної за допомогою болгарки, лому, провели якісь операції з сервером, підключали до нього устаткування, відключали компоненти. До вечора приміщення було опечатане печаткою N3. Всіх співробітників відправили додому. На ранок те ж приміщення було опечатане печаткою N4. Що вночі робили з апаратурою - невідомо, але наступного дня сервер вже не функціонував", - відзначив начальник сектору забезпечення бланками строгої звітності "УкрСЕПРО", присутній при подіях.

При цьому він підкреслив, що і Стулей, що очолює комісію, і заступник гендиректора з правових питань "УкрСЕПРО" Юрій Радченко, що брав участь у відчиненні серверної, були призначені на свої посади керівництвом Держспоживстандарту напередодні подій.

"Нас не пускають в будівлю центру. Але вчора я розмовляв зі співробітником Служби безпеки України, який проводить розслідування. Він повідомив мене, що база даних УкрСЕПРО фізично знищена", - сказав перший заступник гендиректора "УкрНДУЦ" Доротич.

При цьому він уточнив, що в базі зберігалася інформація про всі сертифікати якості, видані на всі види продукції впродовж минулих років.

"Тепер неможливо перевірити, на підставі чого видавали той чи інший сертифікат, чи дійсний він. Це вже не кажучи про те, що інформація була комерційною таємницею", - підкреслив перший заступник гендиректора центру.

За словами Доротича, з 13 серпня Держспоживстандарт ввів новий порядок видачі сертифікатів відповідності якості, при якій документи видаються регіональними відділеннями без фіксації в електронній базі даних.

Одержати коментар Держспоживстандарту з цього питання поки не вдалося, оскільки на телефонні дзвінки не відповідали як в прес-службі, так і на "гарячій лінії" комітету.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України 11 серпня звільнив від обов"язків голів Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики (Держспоживстандарту) Олега Поволоцького, який очолював Держспоживстандарт з кінця березня поточного року.

"УкрНДУЦ" здійснює ведення реєстру української національної системи сертифікації УкрСЕПРО, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники знищили базу даних сертифікатів якості на всі види продукції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути