середа, 15 листопада 2017 07:08

"Ці руки нічого не крали" - якими були перші теледебати в Україні

Автор: podrobnosti.ua
  Дебати відбулися 15 листопада 2004 року на “Першому” каналі між кандидатами на пост Президента України.
Дебати відбулися 15 листопада 2004 року на “Першому” каналі між кандидатами на пост Президента України.

"Кожному з кандидатів надається право на вступне слово. Воно не може перевищувати 3 хвилин. Далі будуть обговорюватися блоки питань: соціальна політика, внутрішня політика та зовнішня політика", - з цих слів розпочалися перші дебати в Україні.

Вони відбулися 15 листопада 2004 року на "Першому" каналі між кандидатами на пост Президента України — Віктором Ющенком від партії "Наша Україна" та Віктором Януковичем з "Партії регіонів".

Тогорічні кандидати погодилися на 2 тури дебатів. Явної перемоги чи поразки когось із учасників глядачі не побачили. Обоє поводилися впевнено. З того випуску запам'яталися фрази "Ці руки нічого не крали" Ющенка та "Виктор Андреевич, будьте мужчиной!" Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дебати ніяк не впливають на якість життя - експерт

Дебати започаткували в античній Греції. Були призначені для публічного обміну думками між двома сторонами з актуальної теми - болючих для країни питань, які дозволяють виборцям визначитися з обранням глави держави.

Також дебати використовували як демократичний метод обговорення законів. У політиці почали проводити вперше в британському парламенті, який існує з 1265 року.

Головне завдання цієї публічної дискусії полягає в тому, щоб переконати в своїй правоті третю сторону, а не свого опонента. Тому кандидати використовують різні техніки впливу, щоб сформувати у глядачів позитивне враження від власної позиції. Промова запам'ятовується аудиторією лише на 10%. 60% уваги глядачі приділяють зовнішньому вигляду і манері поведінки, 30% - голосу спікера.

Найпершими в історії телевізійні дебати були між Джоном Кеннеді з демократичної партії та Річардом Ніксоном з республіканської під час передвиборчої президентської кампанії США в 1960 році. До цього лідером серед виборців був Ніксон, але Кеннеді вдалося харизмою переконати людей віддати за нього голос. Після цього дебати міцно ввійшли в політичне життя в Америці та країнах Європи.

62% американських телеглядачів назвали кандидатку в президенти США від демократів 68-річну Гілларі Клінтон переможницею першого туру передвиборних теледебатів 26 серпня. 27% аудиторії віддали перевагу її супернику-республіканцю 70-річному Дональду Трампу.

Зараз ви читаєте новину «"Ці руки нічого не крали" - якими були перші теледебати в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути