Ексклюзиви
четвер, 21 червня 2007 17:34

Четверо українців померли від сказу

Цього року в Україні вже зареєстровано 4 випадки захворювання людей сказом, врятувати яких медикам не вдалося, повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров"я України.

У всіх смертельних випадках від сказу, зареєстрованих в Україні, постраждалі від укусів тварин зверталися до медичних установ лише в день прояву клінічних ознак хвороби. При вчасному зверненні постраждалого до лікувальної установи проводиться щеплення антирабічною вакциною, яка попереджає захворювання і врятовує життя. Тому звертатися за медичною допомогою потрібно відразу після контакту (укусу або ослинення) з підозрілою твариною, тому що при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.

Інкубаційний період сказу триває достатньо довго - в середньому 1-3 місяці (хоча може тривати і до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли в мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування проблематичним.

Сказ (водобоязнь) - гостре інфекційне захворювання з важким враженням центральної нервової системи, що викликається вірусом. Сказ віднесений до особливо небезпечних хвороб.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворих тварин або в результаті попадання їх слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизисті оболонки. Людина інфікується від диких хижих (вовки, лисиці - 41,4%) або домашніх тварин (коти - 21,8%, собаки - 15,3%), а також сільськогосподарських тварин (20,2%).

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, в першу чергу, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з"являються в населених пунктах, нападають на людей і тварин. З метою попередження сказу ветеринарною службою ведеться боротьба з сказом серед собак, знищення бродячих тварин, профілактична вакцинація домашніх тварин.

При несвоєчасно проведених щепленнях, які здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю.

Щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч чоловік, які звернулися до медичних установ з приводу укусів тваринами, з яких 60% отримують напрям за показниками підозри інфікування сказом, передає УНИАН.

Зараз ви читаєте новину «Четверо українців померли від сказу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути