Ексклюзиви
субота, 19 червня 2021 05:00

Церковне свято 19 червня: сьогодні моляться за мертвих

Церковне свято 19 червня: сьогодні моляться за мертвих
У Троїцьку батьківську суботу моляться за померлих родичів та усіх християн. Фото: Ольга Стенько

Троїцька поминальна субота цього року припадає на 19 червня. Це єдина батьківська поминальна субота в традиції православної церкви, яка відбувається перед великим святом - напередодні Трійці.

Троїцька батьківська поминальна субота починається з вечора п'ятниці спеціальною службою – парастасом ("клопотання" з грецької. - Gazeta.ua). Віряни православної церкви моляться за своїх одвіку спочилих родичів та усіх християн. Таким чином вони прилучаються до свята заснування Церкви Христової.

Вважається, що Дух Божий все в світі освятив: і живих, і померлих. Тому отці Церкви поминали своїх відійшлих у вічність батьків, братів і сестер.

Панахиди служилися ще в катакомбних церквах, коли перші християни в Римській імперії були гнані. І слово "панахида" в буквальному перекладі з грецької мови означає "служіння вночі". Коли Церква стала вільною, вийшла з катакомб, то панахида стала службою за покійних. Із часом з'явилися особливі поминальні суботи у період постів.

Батьківською ж субота називається тому, що батьки ближче за всіх до своїх дітей. А поминають найперше тих, хто ближче по плоті. Тому, звичайно, поминання починається з покійних батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто святкує День Янгола 19 червня: оригінальні привітання для іменинників

Люди моляться за тих, що народили їх, прародичів, тому поняття "Батьківська субота" пов'зане, у першу чергу, з кровними узами.

Близькі йдуть в інший світ із пристрастями, пороками, гріхами, тому православні в ці дні особливо просять у Бога помилування для померлих. У храми приносять милостиню: хліб, єлей, солодощі та інше. Імена покійних пишуть у спеціальні записки, і тоді священик поминає їх біля вівтаря на літургії і на панахиді вже після служби, а громада вшановує під час молитви.

У церквах також прийнято ставити свічки на спеціальний квадратний свічник. Саме перед ним відбувається поминання покійних.

19 червня, за православним іменословом, молитовно вшановують пам'ять проповідника Віссаріона, чудотворця Єгипетського, що помер у IV столітті; проповідника Іларіона Нового, спочилого у 845 році, та преподобномучениць дів Ахелаї, Фекли і Сусанни, які преставилися у 293 році.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 19 червня: сьогодні моляться за мертвих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути