Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2007 15:35

Через помилку геологів можуть загинути мільйони людей

Старший сейсмолог Федерального агентства Австралії, що займається геодезичними дослідженнями, стверджує, що в його розпорядженні знаходяться неспростовні докази, що свідчать про те, що північним районам Бенгальськоъ затоки, а особливо побережжю Мьянми і Бангладеш, загрожує руйнівне цунамі. У даних районах проживають більше 60 мільйонів чоловік. Крім того, цунамі може торкнутися таких густонаселених міст регіону, як Читтагонг, Дхака і Калькутта. Ці висновки австралійського вченого Філа Каммінса основані на вивченні геологічних даних і результатах точних вимірювань рухів земної кори.

Межа між австралійською і індостанською плитами літосфери проходить по дну Бенгальської затоки - від його найпівнічнішої частини до Андаманських островів на південь від нинішньої Мьянми. Раніше вважалося, що на північ від Суматри вона виходить на континент і проходить по території Мьянми (колишньої Бірми). На думку сейсмолога, інтерпретація даних, на яких засновано проведення межі, не вірна. За його розрахунками, лінію варто змістити кілометрів на 100-200 до заходу, що поміщає її на дно Бенгальської затоки. Крім того, учений не упевнений, що індостанська і австралійська плити рухаються разом. В цьому випадку при тому, що підпірнає однієї з плит під іншу можливий раптовий зсув величезних мас води, що і приводить до цунамі.

За прогнозами ученого, наступний гігантський землетрус, подібний тому, що відбулося в грудні 2004 року недалеко від острова Суматра в Індонезії і викликав цунамі страхітливої сили, може трапитися щонайменше через 200 років.

26 грудня 2004 року в 0.59 по Грінвічу в районі острова Суматра в Індійському океані відбувся землетрус з магнітудою 8,9 балу за шкалою Ріхтера. Унаслідок цунамі 26 грудня постраждало населення 36 країн. Це перше в історії цунамі, таке, що призвело за собою такі катастрофічні наслідки. Від стихії постраждало декілька азіатських країн Індійського басейну: Індонезія, Малайзія, Таїланд, Мьянма, Шрі-Ланка, Бангладеш, Індія і Мальдіви. Хвилі цунамі після землетрусу в районі Суматри розповсюдилися не тільки по Індійському океану, але і Тихому, досягли побережжя Курильських островів, зокрема було зареєстровано в Северо-Курільську (острів Парамушир), пише MK.

Зараз ви читаєте новину «Через помилку геологів можуть загинути мільйони людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути