понеділок, 12 травня 2008 09:30

Ціна на нафту вперше перевищила 125 доларів за барель

9 травня ціна червневих ф"ючерсів на техаську легку нафту (Light sweet) в ході торгів на NYMEX досягала 126,25 доларів за барель. За тиждень рекордів ціна нафти на біржі виросла на 9,64 долара, або на 8,3%. На лондонській ICE ціна Brent виросла на 2,56 долара, до 125,40, подолавши черговий психологічний бар"єр.

Причиною зростання нафтових цін в травні аналітики називали перспективи скорочення поставок з Нігерії та Іраку. У Нігерії повстанці атакували нафтопровід Royal Dutch Shell, в Іраку курдські бойовики погрожують диверсіями об"єктам нафтовидобутку. Перелік нестабільних нафтовидобувних регіонів поповнив Іран, заявивши, що не має наміру відмовлятися від реалізації своєї ядерної програми.

У числі нестабільних регіонів опинилася і Венесуела. У п"ятничному номері The Wall Street Journal опублікувала матеріал, що розкриває тісний зв"язок президента Венесуели Уго Чавеса з колумбійськими повстанцями, що намагаються повалити колумбійський уряд.

Американські законодавці назвали Венесуелу спонсором міжнародних терористів, а аналітики попередили, що якщо США накладуть санкції, то Венесуела відповість скороченням поставок нафти. На такому інформаційному фоні відбувся п"ятничний стрибок цін.

Проте дефіциту нафти поки на ринку немає. Члени ОПЕК навіть виступили проти проведення надзвичайного засідання у зв"язку із зростанням цін на нафту. Чергова зустріч пройде за планом у вересні.

Рекордні темпи зростання нафтових цін змусили аналітиків визнати фундаментальніші причини зростання цін. У світову економіку повертається інфляція, яка підтримується не тільки зростанням цін на продукти харчування та енергоносії, але і низькою обліковою ставкою по долару США і падінням обмінного курсу американської валюти, що продовжується, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на нафту вперше перевищила 125 доларів за барель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути