субота, 19 липня 2008 11:42

Буш погодився встановити терміни виведення військ з Іраку

Президент США Джордж Буш погодився встановити певний "часовий інтервал" виведення американських військ з Іраку, повідомляє агентство AP. Відповідне повідомлення Білий дім опублікував в п"ятницю.

В четвер Буш і прем"єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі<>провели переговори, за підсумками яких і була досягнута угода про установку попередніх термінів виведення військ. Очікується, що цей пункт увійде до нового договору про безпеку між США і Іраком, що планується підписати до кінця липня.

Раніше Білий дім займав украй жорстку позицію з питання виведення військ з Іраку, а Буш неодноразово накладав вето на регулюючі терміни повернення американських солдатів законопроекти Конгресу. Адміністрація президента відмовлялася обговорювати це питання до тих пір, поки опір бойовиків не буде остаточно пригнічений.

Як зазначає агентство, крок Буша йде всупереч з передвиборними заявами його однопартійця Джона Маккейна, який наполягає на збереженні американської присутності в Іраку. У штабі Барака Обами, у свою чергу, зазначили, що ініціатива президента є "ще одним показником того, що позиція президентською адміністрація зближується з позицією сенатора Обами, який виступає за переговори про виведення військ".

Спікер Палати представників США Ненсі Пелозі піддала вирішення Буша критиці, заявивши, що пропонувати якийсь туманний "часовий інтервал", відкинувши численні спроби Конгресу прийняти чіткий графік виведення військ, недостатньо.

В даний час США контролюють 8 з 18 іракських провінцій, поступово передаючи їх під управління місцевої влади. Як повідомляє FrancePresse, функції із забезпечення безпеки в провінціях, що залишаються під контролем американців, влада Іраку готова прийняти до кінця 2008 року.

Контингент американських військ в Іраку на сьогоднішній день складає близько 150 тисяч осіб, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Буш погодився встановити терміни виведення військ з Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути