вівторок, 13 травня 2008 10:05

Буш обіцяє допомогти Лівану в боротьбі з "Хезболлою"

США обіцяють "практичну допомогу" ліванській армії, щоб офіційний Бейрут зміг відновити контроль над країною, який зараз знаходиться в руках шиїтського руху "Хезболла".

Президент США Джордж Буш стверджує, що дії "Хезболли" направлені проти населення Лівану і дестабілізують ситуацію в країні. За словами американського президента, ліванському уряду потрібна армія, яка зможе дати гідну відповідь угрупуванню.

Буш додав, що коренем проблеми є Іран, оскільки без підтримки Тегерана, а також Дамаску "Хезболла" була б нічим.

При цьому голова Білого дому не уточнив, в чому саме полягатиме допомога.

Ці заяви були зроблені напередодні початку близькосхідного турне Буша. Йому належить відвідати Ізраїль, Саудівську Аравію і Єгипет. На неділю заплановано зустріч американського лідера з прем"єр-міністром Лівану Фуадом Синіорою.

Тим часом ліванські військові заявили, що починаючи з вівторка мають намір застосувати силу для запобігання зіткненням прихильників і супротивників прозахідного уряду країни.

"Військові підрозділи попереджуватимуть порушення відповідно до закону, навіть якщо для цього буде потрібно застосування сили", - заявляє ліванське командування.

Раніше уряд Фуада Синіори передав право вирішити кризу військовим.

Пославшись на цю обставину армія скасувала два рішення влади країни, після яких почалися озброєні зіткнення, і закликала обидві сторони конфлікту припинити насильство, жертвами якого за чотири дні стали не менше 37 людей.

"Хезболла" чинила опір спробам уряду звільнити начальника служби безпеки міжнародного аеропорту Бейрута, який був її прихильником, і закрити компанію мобільного зв"язку, що діє в районах, де цей рух користується впливом.

У відповідь на дії уряду бойовики "Хезболли" увійшли до західних районів Бейрута, де переважають їхні супротивники.

Армія розглядається в Лівані як єдиний нейтральний арбітр. Втручання армії дозволило Синіорі зберегти обличчя і не визнати фактичну поразку.

Ліван зараз переживає найглибшу політичну кризу після громадянської війни. Країна вже п"ять місяців залишається без голови держави через внутрішню боротьбу за владу.

Причиною нескінченних перенесень президентських виборів є розбіжності між правлячою ліванською більшістю, що спирається на підтримку США, Франції і Саудівської Аравії і підтримуваною Сирією і Іраном опозицією з приводу розділу влади, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Буш обіцяє допомогти Лівану в боротьбі з "Хезболлою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути