середа, 03 серпня 2022 10:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Плануватимемо деокупацію Криму – Кулеба

Плануватимемо деокупацію Криму – Кулеба
Міністр іноземних справ Дмитро Кулеба наголосив, що в історії не буде такого моменту, коли Україна забуде за Крим. ФОТО: зі сторінки МЗС у Facebook

На саміті "Кримська платформа" обговорять усе щодо деокупації півострова в частині дипломатичних зусиль. Зустріч відбудеться онлайн 23 серпня.

Попри війну саміт потрібно провести й не варто переносити, заявив в інтерв'ю Укрінформу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Запрошуємо усіх учасників "Кримської платформи", які взяли участь в установчому саміті торік, а також нових партнерів. Це питання порятунку міжнародного права, підтримання глобального миру й безпеки. Важливо не переривати динаміку розвитку "Кримської платформи" й провести саміт з двох причин. Ми хочемо послати чіткий сигнал: навіть якщо теоретично ворог знову стоятиме під Києвом, ми все одно плануватимемо деокупацію Криму. Як би не було складно, завжди маємо думати стратегічно – настане момент, коли ми деокупуємо свої території. І саміт – це сигнал саме про це", – заявив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держсекретар Блінкен поговорив із Кулебою після розмови з Лавровим

Другою причиною необхідності саміту глава МЗС назвав неформальний наратив у деяких столицях, що "Крим – це Україна, але ви з Кримом дійте особливо обережно, бо це оголений нерв Росії".

"Ми хочемо ще раз наголосити, що Крим – це Україна. І ми говоритимемо про нього, що захочемо. І робитимемо, що захочемо. Це принциповий момент. Не буде такого моменту в історії, коли нам буде "не до Криму", "не до Лисичанська" чи якогось іншого міста, яке зараз тимчасово окуповане", – сказав Кулеба.

"Кримська платформа" – це ініційований Україною саміт для міжнародної координації в питанні повернення Криму. Перший установчий саміт відбувся 23 серпня торік у Києві. Участь у ньому взяли представники 47 країн і різних міжнародних організацій. За підсумками на зустрічі була ухвалена спільна декларація, у якій наголошувалося на продовженні політики невизнання анексії Криму.

Зараз ви читаєте новину «Плануватимемо деокупацію Криму – Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути