понеділок, 14 січня 2008 14:44

Британським злочинцям будуть вживлювати мікрочіпи

Міністерство юстиції Великобританії розглядає можливість імплантації під шкіру злочинців мікрочіпів для контролю за їхнім пересуванням на волі, що дозволило б звільнити місця у в"язницях. Про це в неділю, 13 січня, повідомляє британське видання The Independent. Подібна технологія може використовуватися і для забезпечення порядку в місцях ув"язнення.

Капсулу з датчиком, яку передбачається імплантувати під шкіру руки, злочинцеві практично неможливо буде видалити самостійно. Капсула включатиме комп"ютерний чіп, невелику антену, і пристрій для передачі інформації.

Чіпи, що забезпечують ідентифікацію по радіочастотах (RFID), можуть містити всю необхідну інформацію про особу людини, включаючи адресу і список правопорушень. Подібні пристрої, які захисники права на особисте життя називають "шпигунськими чіпами", вже використовуються по всьому світу для визначення місцезнаходження домашніх тварин, худоби і багажу в аеропортах. Проте дана технологія поки не застосовувалася для роботи з злочинцями.

Високопоставлений представник міністерства юстиції Великобританії в суботу підкреслив, що його відомство має намір піти ще далі і розглядає можливість використовувати дану систему для контролю пересування злочинців, зокрема, і за кордоном. Подібна система застосовується для пошуку вкрадених автомобілів, які вивезли закордон. "Ми вивчаємо всі варіанти", - повідомило джерело британського видання в мінюсті країни.

В даний час у Великобританії спостереження за допомогою електронних пристроїв, які кріпляться на кісточку, ведеться за 17 тисячами людей. Проте, за офіційними даними, майже дві тисячі з них щороку уникають такого спостереження, псуючи датчики або зриваючи їх.

Супротивники нової системи контролю за пересуванням злочинців указують, що унікальний сигнал, який подає чіп, можна легко скопіювати. Але більше всього вони побоюються, що подібна система контролю може бути згодом використана відносно всіх громадян.

Чисельність ув"язнених в британських в"язницях виросла з 60 тисяч в 1997 році до 80 тисяч сьогодні. За показником, що враховує число людей, які знаходяться в місцях ув"язнення, щодо всього населення країни, Велика Британія вже займає перше місце в Західній Європі. На створення 20 тисяч нових тюремних місць уряд має намір витратити близько чотирьох мільярдів фунтів стерлінгів. У найближчі шість років планується побудувати три величезні "суперв"язниці", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Британським злочинцям будуть вживлювати мікрочіпи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути