Ексклюзиви
вівторок, 15 травня 2007 20:03

Британські учені розробили штучний еквівалент людської крові

Біохіміки з Університету Шеффілда створили кров на основі синтетичних полімерів. Подібна кров в першу чергу потрібна військовій медицині і медицині катастроф, інформує Газета.ру.

В порівнянні із звичайною кров"ю, яку використовують для переливання, штучна набагато зручніша, перш за все, для транспортування і зберігання. Як відомо, донорська кров зберігається всього 35 днів. Крім того, натуральна кров обов"язково вимагає охолоджування. Новий препарат зберігається при кімнатній температурі роками.

Втім, у штучної крові з Шеффілда є одне, але істотне "але": препарат випробуваний тільки хімічно. Біологічну перевірку він ще не проходив. Тобто автори речовини ще не знають, як воно поведеться в організмі. І, більш того, як відреагує на нього організм.

Зараз прототип пастоподібної крові виставлений в лондонському Музеї науки.

Універсальна кров вже отримала назву enzyme converted group O (ECO), проте учені не поспішають створювати навколо відкриття ажіотаж. Поки вони наполягають на проведенні додаткових випробувань, оскільки зараз методика працює тільки на резус-негативній крові, а крім того, необхідно точно упевнитися, чи не потраплять ферменти-каталізатори разом з донорською кров"ю в організм реципієнта.

Зараз ви читаєте новину «Британські учені розробили штучний еквівалент людської крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути