Ексклюзиви
понеділок, 31 березня 2008 19:22

Британські письменники загрожують перестати писати книги

Інтернет-піратство змушує письменників перестати писати книги. Автори вимагають прийняти заходи, здатні компенсувати їм втрату прибутку. Британське Авторське суспільство, членами якого є 8 тисяч 500 професійних письменників, вважає, що проблема, що змінила музичну індустрію, тепер торкнулася книжкового ринку, пише TheTimes.

Голова організації, автор романа "Дівчина з перлиною" Трейсі Шевальє заявила, що члени Авторського товариства вважають, що книжкова індустрія не адаптована до століття цифрових технологій. Інтернет наповнений неліцензійними і безкоштовними копіями книг. Постійними жертвами піратства стають автор кулінарних книг Джеймі Олівер і письменниця Джоан Роулінг, проте найхворобливіше інтернет-піратство позначається на менш відомих авторах.

Деякі крупні пошукові системи часто стають інтернет-видавництвами без згоди з боку книжкової індустрії. Google судиться з деякими письменниками і видавництвами через свої плани створити найбільшу безкоштовну бібліотеку протягом 10 років. Сайт Amazon з"ясував, що послуга "SearchInside", що дозволяє читачам проглядати деякі сторінки книг безкоштовно, значно підвищила продажі.

Шевальє відзначила, що спосіб оплати праці письменників вікової давності вже не підходить. За її словами, необхідно розробити і упровадити нову систему оплати, враховуючи збори за проглядання окремих фрагментів книг. "Це те, що найхворобливіше зачіпає авторів збірок віршів, кулінарних книг, путівників, збірок розповідей - книг, які не обов"язково читати від початку до кінця", - відзначає Трейсі Шевальє.

За словами голови Авторського товариства, автори незабаром просто перестануть писати. "Вже багато тих, хто вважає за краще почекати. Проте проблема в тому, що якщо чекатимеш віршем довго, - упустиш момент. Саме це відбулося з музичною індустрією", - відзначила вона.

Тим часом, найбільші видавці не розділяють побоювань авторів. На їхню думку, друкарські книги найближчим часом не втратять своєї популярності, повідомляють Подробиці.

Зараз ви читаєте новину «Британські письменники загрожують перестати писати книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути