Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2007 10:54

Британські архіви розсекретили досьє Джорджа Оруела

Британське національне архівне відомство оприлюднило досьє на письменника Джорджа Оруела (1903-1950). Як з"ясувалося, контррозвідка MI-5 підозрювала автора "1984", антиутопії про тоталітарну державу Океанію, в симпатіях до комунізму, повідомляє Bloomberg.

МІ-5 і лондонський особливий підрозділ поліції стежили за Оруелом (справжнє ім"я – Ерік Артур Блер) понад 20 років – з 1929 по 1950 рік. Перші записи в досьє письменника з"явилися, коли він жив у Парижі і працював над книгою "Down and Out in Paris and London" ("Фунти лиха в Парижі та Лондоні"). Тоді ж він запропонував лівій британській газеті Workers" Life стати її іноземним кореспондентом. Так Оруел потрапив під нагляд. Утім, паризький агент MI-5 хоча й зазначав, що письменник читає численні французькі газети, в тому числі й комуністичну L"Humanite, але в прямих зв"язках з комуністами його не звинувачував.

Сім років потому, тобто в 1936 році, Оруелл поїхав на північний захід Англії, щоб працювати над книгою "The Road to Wigan Pier" ("Дорога на Уїган-Пірс"). За даними інформаторів поліції та контррозвідки, письменник відвідував там збори Комуністичної партії. Роком пізніше Оруел виїхав до воюючої Іспанії, де бився на боці республіканців. У зв"язку з цим у досьє письменника йдеться, що він був "у певному роді анархістом" і був схильний контактувати з "представниками екстремістів".

Особливу увагу спецслужб його персона привернула в 1941 році, коли він влаштовувався на роботу в державну радіокорпорацію ВВС, але його все ж таки визнали благонадійним. Після публікації в 1945 році роману "Animal Farm" ("Скотний двір"), алегорії на Радянський Союз, секретні служби остаточно перестали вважати Оруела загрозою національній безпеці. У його досьє міститься запис такого змісту: "Погляди Блера є безумовно лівими, але він далеко пішов від ортодоксального комунізму", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Британські архіви розсекретили досьє Джорджа Оруела». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути