Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2007 13:29

Британці більше не пишаються своєю країною

Згідно даним опитування громадської думки, проведеної Національним центром соціальних досліджень Великобританії (National Centre for Social Research), все менше британців пишаються тим, що вони британці, пише The Daily Mail.

Якщо 25 років тому про свою гордість бути британцем заявляли 55 відсотків жителів країни, то на сьогоднішній день їх трохи менше половини - 45 відсотків.

У дослідженні наголошується, що представники етнічних меншин вважають за краще говорити про себе як про "чорних британців" або "азіатських британців", тоді як "біла більшість" згадує про своє "британство", тільки опинившись за кордоном.

В той же час соціологи відзначають зростання партікуляризму і націоналізму в країні. Кількість жителів Великобританії, які вважають себе перш за все англійцями збільшилася з 31 відсотка в 1992 році, до 39 відсотків в 2003.

Жителі Уельсу і Шотландії в більшості своїй також не відчувають себе британцями. Вони набагато більше довіряють місцевій владі, ніж уряду в Лондоні. На думку соціологів, це є прямим наслідком децентралізації владних повноважень, що проходить останніми роками.

Як пише The Daily Mail, деякі критики відзначають, що громадяни втрачають інтерес до Великобританії багато в чому через те, що в школах дуже погано викладають історію Великобританії, а політики і держава не роблять нічого, щоб укріпити відчуття національної приналежності.

У шкільній програмі з історії головними фігурами XX століття вважаються Гітлер і Сталін. Роль Великобританії в боротьбі і перемозі над Наполеоном описана украй скупо, а Британська Імперія розглядається перш за все як головний відповідальний за расизм і експлуатацію колишніх колоній, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Британці більше не пишаються своєю країною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути