Ексклюзиви
пʼятниця, 22 лютого 2008 10:09

Бразильські священики попросили Папу дозволити їм одружуватися

Бразильські священики направили Папі Бенедикту XVI офіційне звернення  з проханням переглянути канонічне правило, що зобов"язує дотримуватися целібату тих, хто хоче стати священиком. Таке рішення фігурує у підсумковому документі XII Національної зустрічі священиків, що завершилася у вівторок у монастирі Ітаїчі у муніципалітеті Індаїатуба (штат Сан-Паулу).

Петиція бразильських священиків буде направлена в Конгрегацію у справах духівництва, яку зараз якраз очолює бразильський кардинал Клаудіу Уммес, у минулому - архієпископ Сан-Паулу, що був одним з претендентів на папський престол на конклаві, де черговим намісником св. Петра був вибраний німецький кардинал Йозеф Ратцингер.

У направленому до Риму документі міститься прохання ввести два типи духівництва. Залишити целібат обов"язковим для тих, хто прийняв обітницю цнотливості у своїх чернечих орденах і конгрегаціях, і дозволити не приймати целібат іншим священикам. Зокрема, вони просять дозволити єпископам висвячувати одружених чоловіків, яких вони визнають гідними; а також дозволити повернутися до здійснення своїх священицьких обов"язків тим, хто залишив їх, щоб створити сім"ю.

Як сказав в інтерв"ю EL PAIS єпископ, що попросив не називати його імені, в Бразилії вже давно висвячують одружених мирян. "У Римі про це знають, але вимагають нікому не розповідати", - сказав єпископ. Тут також допускається здійснення євхаристії у приватних будинках, де віруючі можуть причаститися в особливих випадках.

З іншого боку, священики вимагають, щоб Папа змінив порядок призначення єпископів, демократизувавши його. Сьогодні єпископів призначають у Ватикані після таємного представлення списку з трьох осіб, що складається апостольською нунціатурою без участі віруючих і священиків.

Бразильські священики просять Ватикан дозволити розлученим, що знов одружилися, участь у таїнствах Церкви, у чому сьогодні їм відмовлено. Насправді у Бразилії, де в 9222 приходах 269 єпархій країни служать 18685 священиків, духівництво дуже ліберально ставиться  до розлучень і рідко відмовляє їм у причащанні, якщо ті просять.

І, нарешті, бразильські священики говорять, що вони самі повинні більше працювати за межами приходу і йти назустріч віруючим. Вони виступають за меншу бюрократію приходів і більшу їх відкритість для суспільства. Католицька церква Бразилії щороку втрачає близько мільйона прихожан, які переходять у не такі бюрократизовані протестантські Церкви, що привертають, головним чином, найбідніші і неосвічені верстви населення, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Бразильські священики попросили Папу дозволити їм одружуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути