вівторок, 17 червня 2008 12:18

Боснія і Герцеговина розпочала вступ до Євросоюзу

Федерація Боснії і Герцеговини зробила перший крок до вступу країни в ЄС і підписала з Євросоюзом угоду про стабілізацію і асоціацію.

Стало відомо, що документ був підписаний вчора, 16 червня, в Люксембурзі.

Слід зазначити, що для набуття чинності угоди воно повинне бути ратифіковане парламентом Боснії і Герцеговини і парламентами країн ЄС. Після ратифікації Боснія отримає право вільної торгівлі з країнами Євросоюзу і більш простій доступ до іноземних інвестицій.

Нагадаємо, що в попередній угоді, підписаній 4 грудня 2007 року, ЄС наполягав на необхідності політичних реформ в Боснії і Герцеговині, зокрема, об"єднання боснійської поліції, що існувала у вигляді двох окремих структур для сербської і хорватської частин країни.

У минулому документі також указувалося на необхідність розслідування і доведення до суду військових злочинів часів сербо-хорватского міжетнічного конфлікту 1992-1995 років.

Всі вимоги ЄС були виконані Боснією до квітня 2008 року, проте підписання угоди відкладалося через труднощі з перекладом об"ємного документа на боснійську мову і на 23 офіційних мови Євросоюзу.

Слід зазначити, що після підписання Боснією угоди про стабілізацію і асоціацію на заході Балкан залишилася лише одна країна, що не досягла цієї стадії інтеграції в ЄС - республіка Косово, яка 17 лютого проголосила незалежність від Сербії.

Попередня угода було підписана 29 квітня 2008 року між ЄС і Сербією, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Боснія і Герцеговина розпочала вступ до Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути