середа, 03 жовтня 2007 15:17

Боснійського режисера позбавлять "Оскара" за брехню про війну

Боснійського режисера Деніса Тановича, що отримав у 2002 році "Оскара" за стрічку "Нічия земля" у номінації "Кращий іноземний фільм", викрили у фальсифікації. У своїй картині, що розповідає про громадянсько-релігійну війну у Боснії і Герцеговині, Танович використовував документальні кадри, що розповідали, як виходило з контексту, про військові злочини, здійснені сербськими військовими проти мирних боснійських мусульман. Проте при докладнішому аналізі хроніки з"ясувалося, що на ній відображені трупи сербських біженців, убитих мусульманами.

Про фальсифікацію у фільмі Тановича стало відомо випадково - плівка, використана боснійським режисером, опинилася у розпорядженні Союзу в"язнів концтаборів Республіки Сербської, що готувала документальний фільм про злочини мусульманських військових. "На кадрах, представлених Тановичем як докази злочинів сербської армії, зображена колона сербських селян, атакована мусульманським загоном. Відео було зняте у 1992 році спостерігачами ООН, що опинилися на місці злочину незабаром після відходу нападаючих. У тій бійні загинули 30 людей, у числі яких були і діти, і у нас є всі підстави підозрювати Тановича в навмисному спотворенні дійсності", - розповів виданню глава союзу Браніслав Дукич. За його словами, організація, якою він керує, вже у найближчі дні збирається звернутися до Кіноакадемії США з вимогою позбавити режисера-махінатора престижної премії, пише Новий регіон.
Зараз ви читаєте новину «Боснійського режисера позбавлять "Оскара" за брехню про війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути