Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2007 18:58

Бібліотека Конгресу виставила карту з першою згадкою Америки

Старовинна карта, на якій вперше використовується назва "Америка", виставлена на постійну експозицію в бібліотеці Конгресу у Вашингтоні, повідомляє 13 грудня AFP.

На карті, створеній німецьким ченцем Мартіном Вальдземюллером в 1507 році, вперше зображена Західна півкуля, відокремлена океаном від Східної. Розміри карти - 2,32 на 1,20 метрів. Її тираж склав 500 екземплярів, проте до наших часів дійшла лише одна копія, що збереглася в бібліотеці німецької королівської сім"ї.

Карта, яку часто називають "свідоцтвом про народження Америки", була викуплена бібліотекою Конгресу в 2003 році за $10 млн.

Істориків дивує точність 500-річної карти. Голова відділу географії та картографії бібліотеки Джон Херберт розповів агентству, що 80 відсотків інформації на карті - вірні.

Це пояснюється тим, що чернець-картограф Вальдземюллер використовував інформацію отриману в ході морських походів Христофора Колумба і Амеріго Веспуччи. На честь останнього і була названа Нова земля, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Бібліотека Конгресу виставила карту з першою згадкою Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути