Ексклюзиви
пʼятниця, 06 червня 2008 09:16

Барак Обама обирає віце-президента

Після перемоги Барака Обами над Хілларі Клінтон аналітики намагаються прогнозувати, чи домовляться ці двоє політиків працювати в парі. Багато експертів погоджуються з тим, що Клінтон повинна бути другим номером у виборчому бюлетені. Серед інших кандидатур - екс-суперник Джорджа Буша Альберт Гор і мер Нью-Йорка мільйонер Майкл Блумберг.

Барак Обама переконаний, що такі рішення не можна ухвалювати поспіхом. Тому призначив відбіркову команду з трьох чоловік, які і займуться кастингом. Хилларі Клінтон вже в шорт-листі, зізнався Обама. Але не більше.

Він вже провів таємну зустріч з Клінтон, повідомляє Бі-Бі-Сі. Проте про її результати стане відомо тільки в п"ятницю вранці за американським часом.

"Це найважливіше рішення, яке мені треба ухвалити, перш ніж я стану президентом. Це буде мій найближчий радник в Білому домі, з правом останнього слова, і я не хочу помилитися", - сказав Барак Обама в четвер вдень.

Майже одночасно представники Клінтон розповсюдили заяву, в якій мовиться, що вона не рветься у віце-президенти і що "вибір повинен зробити тільки сенатор Обама".

На користь Клінтон свідчать листи жінок-конгресменів. Вони категорично вимагають від нового демократичного кандидата в президенти США надати суперниці, що програла, другий рядочок у виборчому бюлетені.

"Вони чудово урівноважать один одного у всьому. Дуже динамічний дует. Дуже", - говорить член конгресу, демократка Деббі Шульц.

Сама Хілларі Клінтон ще у вівторок дала зрозуміти, що не відмовить.

В четвер увечері Барак Обама замість того, щоб після мітингу летіти до Чикаго, несподівано полетів до Вашингтона на зустріч з Хілларі Клінтон. Прес-секретар штабу Обами сказав, що мова на зустрічі йшла про те, як досягти єдності партії.

Проте аналітики не сумніваються: основним питанням є віце-президентство.

Шалений тиск, який чинять на Обаму прихильники колишньої першої леді, багато оглядачів вважають помилкою. Одна з головних ознак хорошого "віце" - це скромність, говорять вони. Але заради політичної необхідності деколи треба нехтувати своїми почуттями. Відомо, що Джон Кеннеді не дуже любив Ліндона Джонсона, але проте узяв його в напарники.

Перший в історії чорношкірий кандидат в президенти може вибором свого (або своєї) "віце" вирішити відразу декілька проблем. По-перше, утішити жінок.

Значний прошарок - а саме, білі американки лівих переконань - злі на Барака Обаму за те, що він перегородив Хілларі дорогу в Білий дім.

По-друге, досвід Хілларі Клінтон дозволить відразу заперечити докори в молодості і наївності, якими щедро обсипає молодого сенатора від Іллінойсу табір республіканців.

Проте опитування на сайті місцевої газети в Чикаго - на батьківщині Обами як політика - показав, що з майже 1400 його земляків 75% виступають проти його союзу з Хілларі Клінтон.

Триматися подалі від Клінтонов радять Обамі і деякі впливові демократи, такі як спікер конгресу Ненсі Пелосі та екс-президент Джіммі Картер, який не вірить в "єдність протилежностей".

"Візьміть 50% тих, хто просто не хоче голосувати за Клінтон, і додайте тих, для кого Обама недостатньо білий, недостатньо досвідчений, плюс ті, кому не подобається, що у нього друге ім"я якесь арабське (Хуссейн), - і ось ви зібрали найгірше з двох різних світів" - відверто заявив Картер в інтерв"ю британській газеті "Гардіан", яке вийде в суботу.

Доброзичливці радять Бараку Обамі звернути увагу на Альберта Гора. Захисник природи, лауреат одночасно і "Оскара", і Нобелівській премії (хто ще може похвалитися таким набором?) за останні роки набув серед демократів ореол лицаря з легенди, який лише з "чистого благородства" поступився Джорджу Бушу в 2000-му.

Злостивці пропонують мера Нью-Йорка мільйонера Майкла Блумберга. Він раніше був республіканцем, а потім перебіг в табір демократів, і консервативні коментатори вже дозволяють собі неполіткоректні жарти на тему "чорношкірий і єврей пришли в бар...".

Та все ж більшість порадників вважають, що кандидатом у віце-президенти у демократів повинна бути жінка.

"Зараз думки американок набуває небувалого значення. Вперше в історії США самотніх дорослих жінок стало більше, ніж заміжніх, їх голоси будуть дуже потрібні в листопаді", - указує політтехнолог штабу Клінтон Пол Бегала.

Але яку іншу жінку, окрім Хілларі, може відшукати спеціальна кастинг-команда Обами? Декілька яскравих демократок є серед губернаторів. Джанет Наполітано, штат Арізона. Клер Маккаскел, штат Міссурі. Найбільш відома з цієї низки губернатор Канзасу Кетлін Себеліус, яка не тільки постійно виграє вибори в своєму штаті, але і в своїх 60 виглядає як телезірка: у лютневому номері журналу Vogue Себеліус позувала в платті від Оскара де ла Ренти.

Проте переговори Обами з Клінтон свідчать, що наразі кандидатури Гора, Блумберга і яскравих демократок кандидатом в президенти не розглядаються.

Нагадаємо, раніше Обама набрав необхідну кількість голосів делегатів, які на з"їзді Демократичної партії в серпні висуватимуть кандидата від партії на посаду президента США. Для номінації необхідно заручитися підтримкою 2118 делегатів; на сьогоднішній день Обаму підтримують 2154 делегати, Хіларі Клінтон - 1919.

Повідомлення про те, що Клінтон може визнати поразку, з"явилися після її розмови з відомими демократами-сенаторами, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Барак Обама обирає віце-президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути