Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2008 17:01

Банки не хочуть видавати гроші на кредити

Нацбанк зняв обмеження на видачу кредитів, але банки самі не поспішають роздавати свої гроші. Про це повідомив голова Ради інвесторів при Кабінеті Міністрів України Сергій Тігіпко.

"Вже все, Національний банк зняв обмеження. І зараз банки можуть збільшувати обсяг кредитів. Інша проблема, що в такій ситуації жодний розумний банк, жодний розумний банкір не буде думати зараз про свій дохід, про нарощування портфеля. Сьогодні у нас надмірна ліквідність. Ми кожний день розміщуємо гроші. Скажу відверто: порізали ліміти на певні банки, і зараз ми працюємо тільки з 15 банками. Залишаються гроші на рахунках, але ми не будемо поки видавати кредити, ми хочемо побачити кроки з боку уряду, ми хочемо побачити додаткові кроки з боку Національного банку і після цього ми будемо рухатися далі", - сказав С. Тігіпко.

С. Тігіпко наголосив, що зараз банки насамперед повинні думати про ліквідність, оскільки у банку в будь-який момент повинна бути можливість повернути депозит, строк якого завершився. "Тому зараз не до заробітків. Ми накопичуємо гроші для того, щоб мати змогу віддати їх людям", - сказав він, а також висловив думку, що обмеження на видачу кредитів було неправильним кроком, оскільки навіть зараз можуть виникати такі ситуації, коли банку вигідно буде видати кредит.

Нагадаємо, Національний банк України скасував раніше введені обмеження на видачу кредитів українськими банками. Відповідні зміни закріплено в постанові НБУ N 328 від 16 жовтня 2008 року. Зокрема банки "можуть надавати кредит в іноземній валюті контрагентам, які не мають валютної виручки, в рамках обсягів заборгованості щодо них, що склалася на цю дату". З 13.10.2008 р. банки зобов"язані були обмежити здійснення активних операцій, за винятком операцій з державними цінними паперами, депозитними сертифікатами Національного банку України і операцій на міжбанківському ринку. Надання кредитів в іноземній валюті контрагентам, які не мають валютної виручки, обмежувалося обсягами заборгованості щодо них, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ

Зараз ви читаєте новину «Банки не хочуть видавати гроші на кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути