вівторок, 19 червня 2007 14:50

Азербайджан пропонує заповнити своєю нафтою "Одесса-Броди"

Азербайджан має ресурси для заповнення трубопроводу Одесса-Броди-Гданьськ, заявив президент Ільхам Алієв на прес-конференції згідно з підсумками бакинського саміту ГУАМ у вівторок.

"Є серйозна політична ініціатива наших країн, є ресурси. Азербайджан перетворюється на значного виробника нафти. Наступного року здобич складе мінімум 50 млн. тонн, а в 2010 році ми маємо можливість наростити здобич нафти при необхідності до 65 млн. тонн", сказав Алієв.

Він відзначив, що окрім трубопроводу Баку-Тбіліси-Джейхан, в Азербайджані є два трубопроводи (Баку-Супса і Баку-Новоросійськ ), які транспортують азербайджанську нафту в басейн Чорного моря, "звідки харчуватиметься нафтопровід Одесса-Броди-Гданьськ".

"У Азербайджані достатньо ресурсів. На родовищі Азері-Чираг-Гюнешлі ресурси складають 1,2 млрд тонн, і у разі потреби ми можемо добувати стільки нафти, скільки нам потрібно", - сказав президент.

За його словами, на енергетичному саміті в Кракові, що пройшов в травні 2007 року, було ухвалено політичне рішення про підтримку цього проекту і були створені робочі групи. "Ми сподіваємося що до наступного саміту, який планується восени в Литві, ми отримаємо конкретні рекомендації від робочих груп по порядку денному. Іншими словами, ми повинні підійти до цього питання з практичної точки зору і визначити наші подальші кроки і здійснювати їх", - сказав Алієв.

"Що стосується залучення нафти третіх країн до Одесса-Броди, то це їх суверенне право. Що ми можемо зробити і ми завжди конструктивно до цього відносилися, це надати свою інфраструктуру. Сьогоднішня інфраструктура транспортування нафти і газу Азербайджану найсучасніша на пострадянському просторі, тому що наші нафто- і газопроводи введені в лад минулого року. Ми готові, якщо буде бажання у наших друзів на східному березі Каспія приєднатися до проекту, надати повністю всю нашу інфраструктуру, щоб вони могли нею скористатися", - сказав Алієв.

Президенти України, Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі і представник Казахстану 11 травня в Кракові підписали комюніке з питань енергетичної співпраці, передає Інтерфакс.
Зараз ви читаєте новину «Азербайджан пропонує заповнити своєю нафтою "Одесса-Броди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути