Ексклюзиви
вівторок, 26 лютого 2008 19:13

Армію Молдови охопила епідемія свинки

Армію Молдови уразила епідемія паротиту (свинки). З початку року цим захворюванням тут заразилися близько 40 військовослужбовців термінової служби.

Армію Молдови охопила епідемія паротиту (свинки). З початку року цим захворюванням тут заразилися близько 40 військовослужбовців термінової служби, повідомив журналістів головлікар міністерства оборони країни, полковник медичної служби Іон Таргон.

За його словами, щоб попередити розповсюдження хвороби, в частинах заборонені звільнення і короткострокові відпустки, а також обмежена кількість відвідувачів. Для боротьби із захворюванням військові медики просять у міністерства охорони здоров"я виділити більше 3 тисяч доз щеплень від свинки, щоб додатково вакцинувати солдатів.

У Молдові епідемія свинки почалася в січні. Для боротьби з епідемією молдавське МОЗ купило близько 600 тисяч доз вакцини протипаротиту, щоб провести додаткову вакцинацію груп ризику, які з різних причин не отримали щеплення свого часу.

Паротит найчастіше вражає підлітків 12-19 років. Захворювання вже дорослих людей фахівці пояснюють тим, що серед жителів республіки, які народилися після "перебудови" з 1986 по 1994 роки, не була проведена необхідна вакцинація. Однією з причин цього були поширені в ЗМІ публікації про шкоду вакцин. Останній раз епідемія паротиту спостерігалась в Молдові в 1996 і 1998 роках.

Довідка: епідемічний паротит (свинка, завушниця) - гостра інфекційна хвороба, що викликається вірусом, що фільтрується, і характеризується поразкою слинних залоз (переважно привушної).

Зараження відбувається повітряно-краплинним шляхом (при кашлі, чханні, розмові) від хворої людини, яка заразлива до 9-ої доби хвороби.

Хвороба супроводжується підвищенням температури, припуханням і хворобливістю при обмацуванні слинних залоз (привушних, рідше підщелепних і під"язикових). Іноді запальний процес вражає і інші залізисті органи: підшлункову залозу (панкреатит), у підлітків і молодих чоловіків - яєчка (орхіт), у дівчаток і молодих жінок - яєчники (офорит) і т.і. Ознаки запалення в уражених органах тримаються 5-10 діб; нагноєння не відбувається. Нерідко епідемічний паротит супроводжується гострим серозним менінгітом, що протікає, як правило, доброякісно. Рідкісні і небезпечні ускладнення - гострий енцефаліт і пошкодження внутрішнього вуха з розвитком стійкої глухоти. Прогноз при епідемічному паротиті сприятливий, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Армію Молдови охопила епідемія свинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути