Ексклюзиви
субота, 01 серпня 2020 13:30

Збройні сили мають сценарії дій по кожному з можливих наступів з боку Росії - Тарас Чмут

Збройні сили мають сценарії дій по кожному з можливих наступів з боку Росії - Тарас Чмут
"Збройні сили мають алгоритми і сценарії дій по кожному з можливих видів наступу з боку РФ", - каже військовий аналітик Тарас ЧМУТ

На кордоні з Україною зосереджені три російські міжвидові угруповання, тисячі одиниць військової техніки. Росія тримає на кордонах чисельні військові угруповання. Але розпочати повномасштабну війну з іншою країною 2020 року - це серйозний геополітичний виклик. Про це в інтерв'ю "Країні" розвповів військовий аналітик Тарас Чмут.

"Якщо Росія таки розгорне наступ, її основним завданням буде - відрізати Україну від моря, торгових шляхів, через які йде імпорт та експорт металу, зерна, руди. Це окупація Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької області чи окремих районів для формування сухопутного коридору до ОРДЛО і Придністров'я. Розділяти нашу армію на умовні котли і добивати кожен із них. Так було 2014-го, коли РФ ввела регулярну армію: Іловайськ, Дебальцеве. Такі операції потребують значних ресурсів. На вересень росіяни планують стратегічні командно-штабні навчання "Кавказ-2020", під виглядом яких можна накопичити сили й направити в потрібне русло. Загроза є. Хоч не певен, що буде реалізована цього року", - каже Чмут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно для перемоги над Росією у відкритому протистоянні

Підкреслює, що Збройні сили мають алгоритми і сценарії дій по кожному з можливих видів наступу з боку РФ. Визначені сили й засоби - армійська авіація й артилерія, тактично-ракетні комплекси, розвідка, піхота. Сформували оперативно-тактичне угруповання "Крим" для відбиття наступу на перешийки півострова. Мотивація військових висока і будь-яка ескалація її тільки підвищить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 7 основних змін в українських Збройних силах за 6 років війни

"Україна з 2014-го нарощувала чисельність Збройних сил: розгорнули бригади, відновили техніку. Але армія в Російської Федерації все одно більша. З початку війни ми отримали умовно сотню нових БТРів, ворог - тисячу, ми - 400 модернізованих танків, вони - тисячу. Ми не отримали літаків, там - 500. Мають величезну кількість керованих ракет "Іскандер", "Калібр" чи авіаційних Х-101. У нас цього немає. Пишаємося довоєнною розробкою крилатих ракет "Нептун", але лише наступного року чекаємо їх на чергуванні, а застосовувати зможемо 2022-го. Нам треба активніше нарощувати якість", - додає Тарас Чмут.

За його словами, заходів з бойової підготовки побільшало. Навчання бригадного рівня до війни в Україні проводилися, мабуть, раз на 10 років, тепер - кілька разів на рік. Залучаємо західних інструкторів для підготовки військових та управлінців, нас запрошують на навчання за кордоном.

Повну версію інтерв'ю читайте в журналі "Країна"

Зараз ви читаєте новину «Збройні сили мають сценарії дій по кожному з можливих наступів з боку Росії - Тарас Чмут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути