Ексклюзиви
середа, 30 січня 2008 14:57

Археологи знайшли у Файюмському оазисі неолітичне місто

Американська археологічна експедиція виявила у Файюмському оазисі залишки стародавнього міста, датованого епохою неоліту. За попередніми оцінками, поселення функціонувало між 5200 і 4500 роками до нашої ери. Про знахідку повідомляє агентство France Presse з посиланням на Захи Хавасса, голову єгипетської Верховної ради старовини.

Місцеположення міських стенів (частково фанерованих), залишків будинків і господарських споруд (фундаментів печей і зерносховищ) вдалося встановити при проведенні електромагнітної зйомки району Караніса, міста еллінізму на північному сході Файюмського оазису. Знайдені значна кількість кераміки. Повномасштабні розкопки неолітичного міста ще не починалися.

Неолітичне місто знайдене за сім кілометрів від Файюмського озера (Біркет-Карун). Ймовірно, в давнину поселення знаходилося прямо на березі водоймища, з тих пір сильно змілілого і засоленого. У античності озеро було прісним, греки називали його Меридовим.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли у Файюмському оазисі неолітичне місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути