четвер, 12 червня 2008 13:19

Археологи знайшли найпершу християнську церкву (ФОТО)
14

Археологи з йорданського міста Ріхаб знайшли печеру, що, за їх припущенням, може бути найстарішою християнською церквою в світі. Печера, що, на думку учених, відноситься до 33-70 років н.е., могла служити як невелика каплиця для віруючі та їх житло. Передбачається, що в ній ховалася група християн приблизно з 70 людей, яка переслідувалася єврейським синодом і змушена була тікати з Єрусалиму.

Виявлена печера розташована під церквою святого Георгія, що сама по собі вважається однією з найстаріших в світі християнських святинь. За словами директора центру археологічних досліджень Абдула Кадера Хасана, багато що указує на те, що в підземній печері виконувалися християнські ритуали задовго до того, як над нею була побудована церква.

У печеру ведуть сходи, що разом становлять 12 метрів в довжину і сім метрів завширшки. В одному з приміщень печери збереглася подоба круглого вівтаря - апсида - і кам"яні сидіння навколо нього. Учені стверджують, що наявність апсиди не залишає сумнівів в тому, що в печері проходили релігійні ритуали.

За словами Кадера Хасана, в світі існує всього ще одна печера з апсидою, яку учені визнали місцем прославляння перших християн. "Ми виявили масу прекрасних речей: керамічні черепки, лампи з написами. До того ж виявилось, що до церкви прилягає стародавнє кладовище", - сказав дослідник. Крім того, з печери виходить тунель, що веде до цистерни, яка колись забезпечувала водою мешканців підземного житла.

У самій церкві святого Георгія, побудованій над печерою, на стелі зберігся напис: "70 любимих Господом і Святий". На думку археологів, ті, хто зводив церкву, таким чином, вирішили увіковічити мучеників віри, які рятувалися втечею від переслідувань.

Інші учені поки обережно відносяться до заяв йорданських колег. Вони заявляють, що хотіли б ретельніше вивчити знахідки. За їх словами, поки найстаріші зразки християнських церков відносяться до третього століття нашої ери, повідомляє Rokf.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли найпершу християнську церкву (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути