Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2007 11:54

Англійці дадуть грекам покористуватися античними скульптурами

Директор Британського музею Ніл Макгрегор заявив про готовність надати Греції скульптури Парфенона, що зберігалися в Лондоні в якості музейної позики за умови, що Афіни не намагатимуться залишити експонати у себе навіки. Культурний аташе грецького посольства Вікторія Соломонідес в інтерв"ю газеті The Times сказала, що її країна вітає ініціативу музею.

Британський музей раніше був відомий своєю непохитною позицією щодо скульптур Парфенона, відомих також як Ельгинзькі мрамори (по імені лорда Ельгина, що вивіз їх з Афін в 1801 році): вони не повинні покидати Лондон. Проте Макгрегор в інтерв"ю агентству Bloomberg сказав, що грецька влада ніколи не зверталася до музею з проханням про позику, а завжди вимагали безумовного повернення. Якщо ж мова піде про передачу експонатів на якийсь час з гарантією повернення, то Британський музей готовий розглянути пропозиції грецької сторони.

Останніми роками Афіни підсилили кампанію за повернення до Греції культурних цінностей, вивезених з країни в XIX і XX століттях. Національне міністерство культури розраховує створити еталонну експозицію в новому ультрасучасному музеї Акрополя, відкриття якого заплановане на літо 2007 року.

У Великобританії кампанія за повернення Ельгинськіх мраморов продовжується без малого два сторіччя: ще в 1816 році палата общин визнала їх вивіз незаконним. Греція вперше пред"явила претензії Сполученому королівству у 1833 році, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Англійці дадуть грекам покористуватися античними скульптурами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути