Ексклюзиви
четвер, 06 вересня 2007 08:45

Американський суд призупинив екстрадицію панамського диктатора до Франції

Федеральний суд Майамі в середу призупинив процес екстрадиції у США колишнього панамського диктатора Мануеля Антоніо Норьєги, повідомляє CNN.

Суддя Уїльям Хувелер таким чином задовольнив прохання захисту колишнього диктатора. Адвокати Норьєги стверджують, що власті Франції не збираються виконувати свою обіцянку і ставитися до їхнього клієнта "як до військовополоненого, на якого поширюється дія Женевських конвенцій".

Захист має до полудня четверга за місцевим часом надати суду відповідні докази. Рішення про екстрадицію Норьєги буде ухвалено після їх розгляду, повідомив Хувелер. До того моменту, як докази надійдуть до суду, адвокатам Норьєги їх оприлюднення заборонено.

На попередньому судовому засіданні у справі про екстрадицію Норьєги, що відбувся наприкінці серпня 2007 року, суд попередньо схвалив видачу Франції колишнього панамського диктатора. Адвокатам Норьєги тоді не вдалося довести, що їх клієнтові має бути надано статус військовополоненого, за яким після виходу з американської в"язниці Норьєга не може бути виданий будь-якій третій країні, а має бути відправлений до Панами.

У рішенні, ухваленому тоді суддею Хувелером, йшлося, що він не вважає за потрібне надати Норьєзі статус військовополоненого, і, таким чином, "дозволити йому уникнути відповідальності за скоєння тяжких злочинів". Власті Франції, у свою чергу, тоді дали обіцянки, що після депортації в їх країну поводитимуться з Норьєгою як з військовополоненим, не зважаючи на те, що колишній диктатор офіційно не отримав такого статусу.

Франція звинувачує Норьєгу в тому, що за період перебування при владі він відмив через французькі банки близько трьох мільйонів доларів, отриманих від наркоторгівлі. У 1999 році паризький суд заочно визнав його винним і засудив до 10 років в"язниці та до штрафу в 11,2 мільйона євро.

Мануель Норьєга прийшов до влади в Панамі в 1983 році за активного сприяння США і підтримки секретних американських спецслужб. Проте незабаром дії Норьєги перестали влаштовувати Сполучені штати. У 1989 році американські військовослужбовці провели на території Панами спецоперацію, в результаті якої диктатор був повалений і доправлений у США. Федеральний суд Майамі тоді засудив його до 30 років тюремного ув"язнення. У 2007 році було ухвалено рішення про дострокове звільнення Норьєги. Очікується, що з американської в"язниці колишній диктатор иає вийти 9 вересня, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Американський суд призупинив екстрадицію панамського диктатора до Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути