субота, 01 березня 2008 11:56

Американський конгрес судиться з адміністрацією Буша

Спікер палати представників конгресу США демократка Ненсі Пелосі, яка за конституцією країни є третьою особою в державі, оголосила, що розпорядилася подати від імені конгресу до федерального окружного суду Вашингтона позов проти адміністрації Джорджа Буша, повідомляє РИА "Новости".

За словами Пелосі, позов пов"язано з відмовою адміністрації виконати вимогу законодавчої влади і покарати чинного керівника президентського апарату Джошуа Болтена і колишнього головного юриста Білого дому Геррієт Маєрс, яких палата визнала винними в неповазі до конгресу США.

"Палата представників надала повноваження юридичному комітету подати до федерального окружного суду позов про виконання цивільного права, і палата здійснить це (подачу позову) прискореним чином", - сказано в поширеній у Вашингтоні в п"ятницю заяві Пелосі.

Керівники країни "дали клятву дотримувати конституцію і захищати систему заборон і противаг, і саме це і забезпечить наш цивільний позов", заявила спікер у зв"язку з отриманим нею офіційним листом генпрокурора і міністра юстиції США Майкла Мукейсі.

У своєму листі генпрокурор Мукейсі проінформував спікера палати представників, що адміністрація Буша відмовляється виконати вимогу конгресу про притягнення до юридичної відповідальності Болтена та Маєрс.

На засіданні 14 лютого палата представників конгресу США при 223 голосах "за" і 23 "проти" офіційно визнала Болтена та Маєрс винними "в неповазі до вимог конгресу", що з 1857 року в США вважається кримінальним злочином і карається тюремним ув"язненням строком до одного року у разі визнання обвинувачених винними в суді.

Резолюція була прийнята через відмову Болтена та Маєрс з"явитися в конгрес для надання свідчень у зв"язку з розслідуванням обставин політичного скандалу навколо звільнення групи прокурорів в кількох американських штатах. Як припускають у конгресі, вони позбулися посад через "нелояльність" до адміністрації Буша.

Адміністрація наполягає, що звільнення були проведені з повним дотриманням законності, і Білий дім не дозволив Болтену та Маєрс надавати свідчення конгресу, пославшись на прерогативи виконавчої влади.

Відразу ж після ухвалення резолюції про неповагу до вимог конгресу Білий дім офіційно висловив обурення у зв"язку з рішенням законодавців.

"Такі дії є безпрецедентними і обурливими", - було зазначено в поширеній тоді заяві прес-служби Білого дому, в якій рішення конгресу було назване "дурним, безглуздим і несправедливим актом".

Прес-служба президента США підкреслила, що "палата представників конгресу зробила те, що не робилося жодного разу за 150 років існування положення про неповагу конгресу: вона звинуватила в неповазі двох вищих офіційних осіб Білого дому, яким президент наказав не підкорятися повісткам юридичного комітету палати представників".

Заперечуючи проти дій конгресу щодо "двох найближчих радників, на яких зобов"язаний покладатися президент", Білий дім заявив, що президентська адміністрація готова енергійно оскаржувати дії законодавців у федеральному суді, якщо конгрес піде на порушення судового позову проти Болтена та Маєрс.

В п"ятницю Білий дім знов підтвердив готовність відстоювати свою позицію в суді.

"Якщо спікер Пелосі наполягає на розгляді цієї справи в суді, їхні дії буде оскаржено вже біля дверей суду і на кожному етапі будь-якого судового розгляду", - заявив журналістам заступник прес-секретаря президента США Тоні Фратто, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Американський конгрес судиться з адміністрацією Буша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути