вівторок, 10 квітня 2007 16:32

Американці вирішили опублікувати книгу через пів тисячі років

Американське товариство фокусників підготувало переклад створеного на початку XVI століття італійського трактату про трюки і головоломки. Ттекст близького друга Леонардо да Вінчі, математика Луки Пачолі "Про силу чисел" буде виданий через 500 років після її написання - в 2008 році, повідомила газета The Guardian.

Пачолі, автор відомої книги "Сума арифметики, геометрії, дробів, пропорцій і пропорційності", написав компендіум "Про силу чисел" ("De viribus quantitatis") між 1496 і 1508 роками. У нім містяться відомості про те, як жонглювати, ковтати вогонь, примушувати монети танцювати, а курячі яйця - ходити, а також складати прості математичні головоломки, схожі на сучасні "судоку", і показувати карткові фокуси. Пачолі не був винахідником завдань і трюків, але він звів їх в одну книгу, свого роду підручник. Крім того, в силі чисел" містяться цікаві відомості про інженерні праці Леонардо да Вінчі.

Трактат, написаний по-італійськи (не дивлячись на латинський заголовок), кілька разів потрапляв у поле зору істориків науки і біографів Леонардо, але так ніколи не був опублікований. Рукопис в даний час зберігається в Болонськом університеті.

Пачолі перш за відомий як "батько європейської бухгалтерії": у його "Суму арифметики" входить важливий розділ "Про обчислення і записи", який ввів в обіг сучасні принципи подвійного запису, повідомляє Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «Американці вирішили опублікувати книгу через пів тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути