Ексклюзиви
неділя, 21 вересня 2008 14:32

Американці видадуть вірші бен Ладена

Вірші глави терористичної організації "Аль-Каїда" Осами бен Ладена будуть опубліковані в жовтневому номері наукового журналу Language and Communication, орієнтованого на антропологів, лінгвістів, психологів і інших фахівців в суміжних областях.

Про це повідомляє Лента.ру із засланням на видання The Times. Текст є витримки з аудіозаписів його виступів на весіллях і різних торжествах в дев"яності роки. Самі записи були виявлені в укритті бен Ладена в Афганістані в 2001 році.

Поетичні твори бен Ладена зацікавили професора Флегга Міллера (Flagg Miller) з Каліфонійського університету в Дейвісі, який почув про них, коли перекладачі ФБР в 2004 році проводили аналіз записів на вміст зашифрованих повідомлень.

На думку Міллера, що викладає арабську мову, Осама бен ладен уміло поводився з римою і розміром, через що люди часто записували декламовані ним вірші і поширювали їх приблизно так само, як записи популярної музики.

The Times приводить перші рядки одного з віршів, в перекладі вони звучать приблизно так: "Юність, вриваючись в дим війни, з посмішкою обагрянює кров"ю списа. Хай господь не відводить очей моїх від кращих, щоб вони не пали" ("A youth who plunges into the smoke of war smiling stains the blades of lances red. May God not let my eye stray from the most eminent humans, lest they fall.").

Вірш змальовує бен Ладена поетом війни, чиї слова повинні захопити послідовників в гірський укриття. Міллер відзначає, що бен Ладен у віршах бін Ладена часто використовується образ гір як кордонів, що розділяють арабів і в той же час як місця, що рятує від мирських спокус.  Ряд фахівців з арабського світу виразили незадоволення тим, що вміст записів стане доступний широкій публіці. Вони називають вірші "жорстокими", вигаданими без особливого уміння і написаними лише для того, щоб впливати на незміцнілі уми.

У 2005 році британське видавництво Verso вже випускало зібрання творів Осами бен Ладена. Проте тоді йшлося не про поезію, а про послання бен Ладена світу.
Зараз ви читаєте новину «Американці видадуть вірші бен Ладена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути