понеділок, 10 грудня 2007 11:27

Американці створюють суперкомп"ютер розміром як ноутбук

Дослідження, проведене американською компанією IBM, дозволяє сподіватися, що незабаром суперкомп"ютери будуть розміром як ноутбук.

Фахівці компанії IBM - найбільшого у світі виробника всіх видів комп"ютерів, комп"ютерних пристроїв і програмного забезпечення - завершили дослідження, результати якого дають змогу відмовитися від мідних проводів, які використовуються у суперкомп"ютерах для з"єднання процесорів.

Запропонований командою дослідників спосіб з"єднання припускає використання світлового потоку для передачі даних між кластерами суперкомп"ютера, що швидше і економніше, ніж використання мідних кабелів.

Ідея розробки IBM полягає у перетворенні електричного сигналу, який раніше передавався по проводах, у світлові пучки. Такий електрооптичний модулятор у багато разів менше сполучних блоків, що представлялися раніше, це зробить суперкомп"ютер компактнішим.

Продуктивність суперкомп"ютерів також може зрости, оскільки швидкість передачі даних між процесорами при використанні нововведення IBM вища.

Крім того, використання світлового принципу передачі даних скорочує енергоспоживання. За словами розробників, нова технологія, що дозволяє передавати інформацію на відстань у кілька сантиметрів на швидкості у 100 разів вище, вимагає у 10 разів менше енергії.

Нижчі енергетичні витрати, у свою чергу, скорочують вартість експлуатації суперкомп"ютерів. Відсутність охолоджуючого устаткування також сприяє  мінімізації всієї системи. Поки нова розробка продемонстрована тільки у лабораторії, повідомляє ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Американці створюють суперкомп"ютер розміром як ноутбук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути