Ексклюзиви
понеділок, 08 жовтня 2007 18:47

Американці ліквідовували лідера узбецьких ісламістів

7 жовтня в результаті нальоту американської авіації на сході Афганістану було убито 16 бойовиків Ісламського руху Узбекистану (ІРУ), повідомляє радіо "Свобода". У числі загиблих виявився один з лідерів ІРУ Тахір Юлдашев.

Про смерть Юлдашева, як повідомляє ІА "АКІpress", заявив начальник поліції афганської провінції Пактіка Набі Джан Муллахаїля. Нагадаємо, що в березні 2007 року пакистанське ТБ повідомило про арешт лідера ІРУ, який нібито був спійманий на афгансько-пакистанському кордоні. Проте пізніше ця інформація не підтвердилася.

Ісламський рух Узбекистану, який ряд держав вважають терористичною організацією, був створений в середині 1990-х років. Своєю метою його представники оголосили створення ісламської держави на території Ферганської долини (регіон на території Узбекистану, Таджикистану та Киргизії). Зіткнувшись з переслідуваннями з боку узбецьких властей, багато хто з них емігрував до Афганістану.

Тахір Юлдашев входив до числа найрозшукуваних бойовиків на території Афганістану. За його піймання, як повідомляється, американське командування призначило нагороду в 200 тисяч доларів. Власті Узбекистану, у свою чергу, вважають його одним з організаторів спроби державного перевороту в 1999 році, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Американці ліквідовували лідера узбецьких ісламістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути