Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2008 12:33

Американці асоціюють чорношкірих з мавпами

 Спільне дослідження психологів із Стенфордського Університету, Університету Пенсільванії і Університету Берклі дозволило зробити шокуючий висновок: білі американці на підсвідомому рівні продовжують асоціювати чорношкірих - з мавпами, пише Washington Profile.

В рамках дослідження на екрані комп"ютера на долі секунди чергувалися зображення європейців, африканців і людиноподібних мавп. Учасникам досліду пропонувалося натиснути кнопку, щоб вибрати найбільш відповідні один одному зображення: найчастіше вони суміщали зображення африканців і мавп, а не африканців і білих або білих і мавп.

Автори дослідження (проводилося під керівництвом афроамерканки) заявили, що вони уражені і шоковані результатами своєї роботи. Хоча, за їх словами, упередження щодо африканців продовжують існувати і в науковому світі.

Так, наприклад, на картинках, що показують еволюційний процес перетворення мавпи в людину, останньою в ряду завжди зображається біла людина, а не африканець або азіат.

В рамках іншого досвіду, піддослідні студенти пройшли серію психологічних тестів. Наприклад, їм показували короткий відеофільм, на якому білі люди в поліцейській формі жорстоко били людину невизначеної раси. Частина учасників досліду бачила фільм, на якому на долю секунди з"являлася обличчя чорношкірого, інші піддослідні бачили той же фільм, але з портретом білого.

Як виявилось, піддослідні студенти набагато частіше були схильні виправдовувати поліцейських у разі, якщо підсвідомо були упевнені в тому, що білі б"ють чорного.

Аналіз кримінальної хроніки, опублікованої в газетах США, показує, що при описі злочинів журналісти набагато частіше відносять до чорношкірих злочинців слова і фрази, що зазвичай асоціюються з тваринами, наприклад, "нелюдяний", "жорстокий", "кровожерний", "дикий" тощо. Одним з наслідків цього є суворіші вироки чорношкірим порушникам закону, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Американці асоціюють чорношкірих з мавпами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути