Ексклюзиви
четвер, 20 січня 2011 09:26

Амеби здивували вчених фермерськими здібностями (ФОТО)

В експериментах біологів з Університету Райса (США) слизовики Dictyostelium discoideum продемонстрували фермерські здібності.

Основну частину часу амеба D. discoideum, добре вивчений модельний організм, проводить у відриві від своїх родичів, харчуючись бактеріями. Коли ресурси виснажуються, тисячі організмів збираються в колонії і починають рухатися у напрямку до світла. Виявивши відповідний майданчик, колонія зупиняється і формує необхідні частини плодового тіла, з якого вивільняються спори D. discoideum. Після цього цикл повторюється знову.

У більшості лабораторій використовуються штами D. discoideum, висхідні до одного клону. Учасниці нового дослідження Дебрі Брок пощастило, оскільки вона могла експериментувати відразу з кількома "дикими" клонами - групами генетично ідентичних організмів одного виду. При спостереженні за ними Брок зазначила, що компанію спорах у плодовому тілі слизовиків іноді складали бактерії. Зацікавившись, біолог акуратно витягла вміст декількох плодових тіл і перенесла отримані зразки в чашки. За два дні в деяких чашках дійсно з'явилися невеликі колонії бактерій.

Тоді Брок за допомогою антибіотиків позбавила амеб від бактерій. Потім помістила D. discoideum на заселену мікроорганізмами ділянку. У результаті ті клони, які привернули її увагу на початку експериментів, відновили "співпрацю" з бактеріями.

"Амеби переносять їх, "засівають" середовище на новому місці проживання, а потім збирають урожай", - говорить дослідниця.

Такими здібностями володіла лише третина всіх протестованих "диких" клонів. Досліди показали, що фермерство далеко не завжди стає вигідним заняттям: якщо нестачі їжі - бактерій - не відчуваєтно, виграють інші дві третини клонів. Вони дають більш численне потомство, тому що їм не потрібно обмежувати себе і зберігати частину їжі для транспортування.

У тяжкі часи виграшною, навпаки, виявляється стратегія "фермерів".

Порівняння двох типів D. discoideum також дало змогу встановити, що "фермери" здійснюють в середньому більш короткі подорожі.

"Можливо, тут є пряма залежність, адже з розвитком землеробства людина теж стала переміщатися на менші відстані. Спочатку, втім, мені хотілося б зрозуміти, чи дають амеби бактеріям можливість розвиватися на новому місці. Якщо "фермери" не витримують необхідну паузу, вся їхня діяльність зведеться до простого запасання та перенесенні їжі", - розповів сторонній вчений Майкл Пуругганан з Нью-Йоркського університету.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Амеби здивували вчених фермерськими здібностями (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути