Ексклюзиви
середа, 04 вересня 2019 21:41

Якщо не вирішити суперечку між Фармаком і Дарницею, завтра на ринок вийде Віагра-Дарниця? - журналіст

Якщо не вирішити суперечку між Фармаком і Дарницею, завтра на ринок вийде Віагра-Дарниця? - журналіст
Фото: "Фармак"

Вибори президента завадили "Дарниці" і її політичним союзникам здобути перемогу в суді за використання ТМ "Корвалол", яка належить компанії "Фармак", в умовах невизначеності ніхто серед суддівського корпусу не наважився взяти на себе відповідальність за явно неправомірне рішення. Про це пише в своєму блозі журналіст Сергій Руденко.

"У червні Велика палата Верховного Суду відправила суперечку між фармкомпаніями на новий розгляд до Господарського суду Києва. Справу розглядає Наталія Іванівна Зеленіна, яка не була помічена в гучних скандалах. Команда нового президента, схоже, не має інтересів у "Дарниці". Тому умови для об'єктивного розгляду справи, схоже, будуть забезпечені. І ми нарешті розгадаємо секрет Полішинеля: можна вільно привласнювати чужі марки або все-таки доведеться інвестувати в ринкову розкрутку власних брендів?" - зазначає Сергій Руденко.

За його словами, суперечка навколо прав на торговельну марку "Корвалол" між компаніями "Дарниця" і "Фармак" триває вже 15 років. Почалась вона одразу після Помаранчевої революції, під час президентства Віктора Ющенка. У квітні 2005 року держдепартамент інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки схвалив знак для товарів і послуг "Корвалол-Дарниця". Хоча схожа торгова марка "Корвалол" була зареєстрована за компанією "Фармак" ще в 1996 році, а в грудні 2004 року вона отримала статус "добре відомої".

"Такі дії прямо суперечать нашим законодавством, зокрема, Паризькій конвенції про охорону промислової власності, яка діє для України з 1991 року. Стаття 6-bis цієї міжнародної угоди прямо забороняє застосування товарного знака, який може викликати змішування з вже зареєстрованою загальновідомою торговою маркою", - пише Сергій Руденко.

На думку журналіста, вигравати суди за "Корвалол" компанії "Дарниця" допомагали політичні зв'язки: справу з боку "Дарниці" вела юридична компанія Олександри Павленко. Її батько Сергій Павленко був народним депутатом від блоку спікера Володимира Литвина. Входив до бюджетного комітету, але інтерес до фарм проявив, взявши участь в спецкомісії з інсулінового заводу "Індар". З березня 2010 року Блок Литвина був в коаліції з Партією регіонів. Питаннями судів в Адміністрації Президента займався авторитетний юрист Андрій Портнов.

"З такими "картами" не дивно, що "Дарниця" швидко і впевнено здобула "переконливу перемогу" . І неважливо, хто з ким домовлявся: або Загорій через Матвієнко і Литвина з Партією регіонів, або сім'я Павленко через Литвина з регіоналами, або була інша комбінація. у політичному підґрунті справи можна не сумніватися", - пояснив Сергій Руденко. І додав: при президенті Петрі Порошенку Гліб Загорій (власник "Дарниці") входив до найближчого оточення гаранта. "Петро Олексійович не розмінювався на дрібниці, тому прощав Глібу Володимировичу його пристрасть до "Корвалолу" в обмін на допомогу в більш серйозних справах. Адміністрація глави держави в особі Бориса Ложкіна, приятеля Гліба Загорія, могла допомогти підтримати "Дарницю" в судах", - пише Сергій Руденко, відзначаючи, що тепер, при новому президенті Володимирі Зеленському, суперечка за "Корвалол", нарешті, отримала шанс на об'єктивний розгляд в судах - без політичних лобістів і кулуарних домовленостей з боку впливових (раніше) Загоріїв.

Зараз ви читаєте новину «Якщо не вирішити суперечку між Фармаком і Дарницею, завтра на ринок вийде Віагра-Дарниця? - журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути